Recreëren op de dijk in Beneden-Leeuwen.
Recreëren op de dijk in Beneden-Leeuwen. Foto: Reinier Jansen

Begroting West Maas en Waal geeft vertrouwen voor toekomst

WEST MAAS EN WAAL – De gemeenteraad van West Maas en Waal is flink aan het werk gezet met het bestuderen van de 148 pagina's tellende begroting die het college van B&W 28 september j.l. heeft aangeboden. Burgemeester en wethouders zijn trots op het feit dat die begroting op de lange termijn een overschot laat zien. Dat positieve resultaat vormt een stevig fundament waarop de gemeente kan bouwen.

Door Addy de Meij


Na enkel jaren van de broekriem aanhalen, heeft de gemeente een vrij besteedbare algemene reserve van ruim zeven miljoen gerealiseerd. Dat is twee miljoen meer dan de Rijksoverheid voorschrijft.

Daarmee zit de gemeente ruim in zijn jasje, 'en dat kan niet elke gemeente zeggen', aldus wethouder Ton de Vree, die nog maar eens de kracht van kleine gemeentes wil aantonen. 'Het loont om de vinger aan de pols te houden, om snel te kunnen anticiperen als de situatie daarom vraagt.'

Verlaging

Twee onderwerpen springen eruit in de begroting voor 2018: er is ruimte voor verlaging van de OZB met 0,75 procent, en de hondenbelasting wordt verlaagd naar 16 euro. Ook is er 300.000 euro bovenop de reeds beschikbare 1 miljoen gereserveerd voor het onderhoud van wegen.

Herstel van de economie

Het positieve resultaat heeft verscheidene oorzaken. 'Bezuinigingen in het verleden, waarbij soms pijnlijke besluiten moesten worden genomen, is daar één van', zegt De Vree. 'Er zijn bijvoorbeeld ook meer mensen uit de bijstand aan werk geholpen, dat zorgt eveneens voor een gunstige uitkomst. En door het herstel van de economie ontvangt elke gemeente meer geld van de Rijksoverheid'.
Op 1 november aanstaande vergadert de gemeenteraad over de begroting 2018. Het resultaat daarvan dragen ze over aan de nieuwe gemeenteraad die in maart wordt gekozen.

De raadsvergadering is openbaar en voor iedereen toegankelijk.