Opgravingen

Sensationele opgravingen tussen Alphen en Dreumel zorgden ervoor dat Maas en Waal even het stralend middelpunt van de wereld was. Heel even. Toen namen Trump, Baudet, Erdogan en enkele miljoenen roeptoeters die me nu even niet te binnen schieten het nieuwsfront weer stevig in handen.

Even was het verleden dichterbij dan de toekomst. De drie prachtige pagina's van journalist en streekhistoricus Peter Deurloo in de Gelderlander van zaterdag heb ik verslonden. Maas en Waal was veel belangrijker dan menigeen dacht, zo blijkt. Verbaast me niets.

Wat me ook niet verbaast is dat de deur van de archeologische schatkamer vijf jaar geleden al openging, maar dat alle betrokkenen hun mond hebben gehouden.

Nou ja, mond gehouden.
Natuurlijk is er over gepraat in Druten, Altforst, Beneden-Leeuwen en al die andere dorpen die als parels aan de zilveren linten van Maas en Waal zijn geregen. Iedereen wist het, maar iedereen deed alsof ze het niet wisten. Dat kunnen ze in Maas en Waal. Zwijgen als een scheepsgraf nadat iets is doorverteld. Daar is een geheim pas een geheim als iedereen het weet. Zo bleef het dertig jaar een geheim dat Mathieu Gremmen bezig was met een ruilverkaveling, dat André van den Hurk weer wethouder wil worden, dat Martien Pardoel uit de politiek stapt, dat Frans van Haren de auto van Max Verstappen wil kopen en dat Jos Kruisbergen bezig is het verleden vast te leggen nu dat nog heden is.

Zo kan ik nog uren doorgaan over alle geheimen waarvan ik deelgenoot ben gemaakt in mijn Maas en Waalse periode. 'Mondje dicht, je hebt het niet van mij', was (en is waarschijnlijk) een vast ritueel om een gesprek te beëindigen. Zo wist ik in 2010 al dat er acht kerken zouden sluiten, dat Thomas Steenkamp zou aftreden, dat Luciën van Riswijk Anton Aelberts zou opvolgen en dat de appeloogst dit jaar zou tegenvallen. Ook dat er heibel zou ontstaan tussen de lokale omroepjes en dat Adri en Jos de strijdbijl zouden begraven was mij in 2005 al toevertrouwd.

De toekomst kennen is een zware last. Gelukkig weet ik ook dat Maas en Waal de komende jaren een toeristische hotspot van wereldformaat zal worden. Ga er snel wonen nu het nog betaalbaar is.

Maar... mondje dicht, je hebt het niet van mij.