Positief saldo gemeente Druten


DRUTEN - Wethouder van financiën Michel Lepoutre heeft zeer waarschijnlijk geen slapeloze nachten van de begroting voor 2018. Hij kan zijn 'regeringsperiode' tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 met een goed gevoel af gaan maken. 'Zijn' begroting 2018 sloot hij af met een positief saldo van maar liefst 981.749 euro. Lepoutre: 'Dat is prettig. We kunnen nu af gaan maken wat we begonnen zijn en beloofd hadden…'

Door Piet Zeeuwen

Toch zijn er flink wat posten waar de uitgaven dik meer zijn dan de inkomsten. Opvallend daarbij is onder meer de post bestuur en ondersteuning, waar 2.081.205 euro bij moet. Dan het sociaal domein; door de transities in de zorg kwam heel veel op het bordje van de gemeente terecht. Gemeenten kunnen dat allemaal veel effectiever dan de rijksoverheid, was de achterliggende gedachte. Maar het kostte, en kost, de gemeente heel veel geld. Tegenover de inkomsten van het Rijk hiervoor, een kleine 4 miljoen euro, staan de uitgaven van dik dertien miljoen euro.

Druten heeft dan weliswaar uitstekende voorzieningen op het gebied van sport, cultuur en recreatie, maar daar hangt ook een fors prijskaartje aan: 2,6 miljoen euro. Gelukkig voor de wethouder komt er bijna 30 miljoen binnen via de zogenaamde algemene dekkingsmiddelen. Die bestaan voornamelijk uit de algemene uitkering uit het gemeentefonds van het Rijk, maar uit ook de lokale belastingen, en dan vooral de onroerend zaakbelasting. Tel je alles op wat Druten in de knip krijgt, dan is dat 39.800.000 euro, terwijl er 38.819.000 euro uit gaat. Batig saldo: 981.749 euro.

Als het gaat om het 'afmaken wat we begonnen zijn en beloofd hadden', staan voor 2018 onder andere infrastructurele projecten op de rol, zoals Rondweg Deest, renovatie Hogestraat Druten, Rijdt in Horssen, Klapstraat Afferden en algehele 'rehabilitatie' van de Scharenburg. Voor het toeristisch recreatief ontwikkelen van de Veerdam past de provincie vijf ton bij en Druten zelf maximaal één ton.