Hete lucht

Eens in de zoveel jaar waait het dossier open en deze week was het weer bal: Beuningen moet aan de windmolens!

Grootste probleem is de vraag waar deze monsterlijke kolossen moeten komen. Daar lijkt u als burger alle inspraak op te hebben, maar schijn bedriegt. Er is namelijk al bepaald dat er maar een handjevol plekken geschikt is voor zo'n windmolenpark: rondom afvalverwerker ARN, ergens bij de A73 of in het buitengebied van Winssen.

Waarom alleen daar? Het is een klassiek gevalletje 'niet in mijn achtertuin!'

Om energie op te wekken vangen die krengen zoveel wind dat een normaal mens gek wordt van 't geluid en de slagschaduw. Alleen daarom is het al verboden ze binnen 350 meter van een woning te plaatsen.

Prima dat de gemeente kiest voor duurzaamheid, maar doe nou niet of de inwoners invloed hebben. Je hebt geen enquête nodig om te weten dat niet één omwonende op die dingen zit te wachten.

Dat maakt het des te interessanter waarom Beuningen dit politiek gevoelige balletje opgooit vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Of, beter gezegd: waarom Beuningen Nu & Morgen er mee komt. De verklaring is even simpel als eenvoudig: duurzaamheid is koren op de windmolen voor GroenLinks, de partij waar BN&M al enige tijd openlijk mee flirt.

Na de verkiezingen is de kans groot dat D66 weigert de allesoverheersende macht van 'de lokalen' opnieuw te faciliteren. En dan moet er, net als vier jaar geleden, toen de VVD buitenspel kwam te staan, wéér een nieuwe partner gezocht worden. Of misschien wel twee. De SP komt zetels snoepen, dus een coalitie met drie partijen lijkt politieke noodzaak.

Gelukkig kan BN&M als de beste voorsorteren op de toekomst en GroenLinks is niet vies van een beetje hete lucht. De partij wil graag nog een wethouder leveren. Dat zou een mooie, eervolle politieke afscheidsklus zijn voor Frans Houben. Hij zet er desnoods zelf een windmolen voor in zijn tuin.