Aangevreten bomen door Bevers in de Kaliwaal in Beneden-Leeuwen.
Aangevreten bomen door Bevers in de Kaliwaal in Beneden-Leeuwen. Foto: Clasien Reuser- de Klein

Drutens college ziet bevers niet zitten

DRUTEN - Zowel burgemeester Luciën van Riswijk als wethouder André Springveld spreken hun twijfel uit of er nu echt een of meedere bevers huizen in de uiterwaarden tegenover de drie woontorens op de Horst. Veel bewoners en natuurstruiners zeggen ter plekke nog nooit een bever gezien te hebben.

Door Piet Zeeuwen


Rijkswaterstaat liet een ecoloog van Natuurbalans-Limes Divergens BV onderzoek doen. Er was volgens hem sprake van een beverburcht die bewoond 'schijnt te zijn geweest'. Ook zijn twee oeverholen ontdekt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden.

Deze feiten zijn voor Rijkswaterstaat reden de habitat van de 'mogelijk aanwezige' beverpopulatie te verbeteren. Daarbij beroept de dienst zich op de voorschriften van de Wet Natuurbescherming. En dus werd er tegenover de torens acuut gestopt met snoeien en kappen. Dit tot frustratie van veel bewoners, die hun fraaie uitzicht over de Waal, en het achterland tot Wageningen toe, door de forse wilgen kwijt zijn.

Volgens het bestemmingsplan Afferdense en Deestse Waarden blijkt dat er sprake moet blijven van een vrij uitzicht op de rivier. Daarom baalt het college ook een beetje, en dient zij een zienswijze (protest) in tegen de plannen van Rijkswaterstaat. Volgens hen blijkt uit diverse publicaties dat bevers een bedreiging kunnen vormen voor de waterveiligheid, omdat ze bij hoge waterstanden holen graven in het dijklichaam. Ook Waterschap Rivierenland heeft inmiddels deze problematiek onderkend en heeft al een zogeheten 'beverpatrouille' ingesteld. Preventief wordt bij dijkverbeteringen al gaas aangebracht in het dijklichaam.
Het Drutense college schrijft in haar zienswijze: 'Het zal uw college duidelijk zijn dat waterveiligheid in het Land van Maas en Waal een gevoelig punt is. De gedwongen evacuatie in 1995 staat veel inwoners nog in het geheugen gegrift.'