Deelnemers aan de Stuifduinentocht leggen een afwisselend parcours af.
Deelnemers aan de Stuifduinentocht leggen een afwisselend parcours af. Foto: Lia Hoes

Mountainbike toertocht

HERNEN/BERGHAREN - Tour Wieler Club de HerBerg houdt zondag 8 oktober de derde editie van de Stuifduinentocht. Voorgaande jaren werd de toertocht in februari gereden, dit jaar stappen de deelnemers in oktober op mountainbike.

Door Femke Pierlo

TWC de HerBerg bestaat sinds 2005 en telt bijna 80 leden. De club gaat elke woensdagavond en zondagochtend op pad en organiseert iaarlijks een mountainbiketocht. Er worden hiervoor drie bepijlde tochten uitgezet van 35, 45 en 55 kilometer in de omgeving van Bergharen, Hernen en Leur.

Wat de Stuifduinentocht zo uniek maakt is dat het de enige MTB toertocht in het Land van Maas en Waal is. De route leidt onder andere langs de molen in Bergharen, het kasteel van Hernen en de mooie landwegen in dit gebied.

Bovendien wordt er gefietst door het afwisselende landschap dat de regio te bieden heeft: lage kleigronden, vennen, graslanden en natuurlijk de stuifduinen. Dit is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van de tocht. De duinen steken namelijk vijftien meter boven het omringende landschap uit en vormen zo een mooie uitdaging voor de mountainbikers.

Beginners en gevorderden

De routes zijn aantrekkelijk voor zowel beginners als gevorderden. Met name de 35 kilometer staat bekend als een echte afstand om met de hele familie af te leggen. Deelnemers van alle leeftijden zijn welkom. Halverwege is er een pauzeplaats met bevoorrading en technische ondersteuning ingericht. Zo kunnen de mountainbikers ook het tweede deel van de toertocht met genoeg energie volbrengen. Na afloop van de tocht is er de mogelijkheid om iets te eten en te drinken in de kantine van UHC.

Deelnemersinformatie

De start is op sportpark Schaarweide in Hernen. Men kan zich in de kantine van voetbalclub UHC inschrijven. Deelname bedraagt 4 euro voor NTFU-leden, niet-leden betalen 6 euro. Voor leden van de NTFU (Nederlandse Tour Fiets Unie) bestaat de mogelijkheid om in te schrijven met behulp van Scan & Go, op vertoon van hun lidmaatschapspas of de app. Deelnemers kunnen tussen 8.30 en 9.30 uur aan hun tocht beginnen.

Meer informatie: www.twcdeherberg.nl/stuifduinentocht/