Initiatiefnemers Machteld Walraven en Willem Broecks op de Markt.
Initiatiefnemers Machteld Walraven en Willem Broecks op de Markt. Foto: John van Gelder

Maas en Waal krijgt eigen versie van Het Glazen Huis

DRUTEN - Jezelf vrijwillig 48 uur op laten sluiten zonder vast voedsel. Het is waarschijnlijk niet het eerste wat bij de meesten op zal komen. Toch is dat wat Drutenaren Machteld Walraven (22) en Willem Broecks (25) eind december gaan doen. Met hun eigen versie van 3FM's 'Het Glazen Huis' hopen zij zoveel mogelijk geld op te halen voor het Rode Kruis, om door crisis verscheurde families weer bij elkaar te brengen.


Jaarlijks zijn in de week voor kerst miljoenen kijkers aan de buis gekluisterd voor 3FM's Serious Request. Sinds 2004 laten drie dj's van die radiozender zich opsluiten in een 'glazen huis', om geld in te zamelen voor een 'stille ramp', een mondiaal probleem waarvoor te weinig aandacht is. Macheld liep al langer met het idee rond voor een lokale versie van de actie, en besloot dit jaar de stoute schoenen aan te trekken. 'Want,' vertelt ze ambitieus, 'wat ze op tv kunnen, moet in Maas en Waal ook lukken.'

Idee omarmd

In collega Willem Broecks vond Machteld een bondgenoot voor haar plan. Samen zetten zij er de schouders onder om het initiatief van de grond te krijgen. Met succes, want al snel werd hun idee omarmd door de gemeente en verschillende lokale ondernemers. 'Op vrijdag 22 december is het zover', aldus Machteld. 'Dan worden we in de ochtend opgesloten in ons eigen 'glazen huis' op de Markt in Druten.' 'Als zogeheten 'hosts' van de actie brengen wij 48 uur lang live verslag uit van de verschillende activiteiten op een lokale radiozender', vult Willem haar aan. 'Natuurlijk met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor de stille ramp van dit jaar: het herenigen van ouders en kinderen in conflictgebieden.'

Oproep tot actie

Gedurende de 48 uur dat Machteld en Willem opgesloten zijn worden er verschillende activiteiten georganiseerd rondom het glazen huis op de Markt. 'Zo denken we na over een kindermiddag, sportochtend, een feestavond en optredens van lokale artiesten', vertelt Machteld. 'Daarnaast roepen we iedereen uit Maas en Waal op om samen in actie te komen om zoveel mogelijk geld in te zamelen', aldus Willem. 'Dat kan door bijvoorbeeld lege flessen te verzamelen of taarten te bakken. Ook bedrijven worden opgeroepen om deel te nemen.' Het geld dat met de acties wordt opgehaald kan in het Drutense glazen huis gedoneerd worden. Het totaalbedrag zal door Machteld en Willem op kerstavond worden aangeboden aan de 3FM-dj's in het 'echte' Glazen Huis, dat dit jaar in Apeldoorn staat.

Wie graag een steentje bijdraagt kan zich melden per mail, via: info@glazenhuismaasenwaal.nl. Meer informatie: Facebook.com/glazenhuismaasenwaal.