Foto: Ruben Schiks
Foto: Ruben Schiks Foto: Ruben Schiks

Kerk Ewijk bestaat honderd jaar

EWIJK - We schrijven het jaar 1917. Het wereldtoneel is volop in beroering. Washington verklaart Duitsland de oorlog, in Sint Petersburg ontbrandt de Russische Revolutie, in Ewijk consecreert bisschop Diepen de nieuwe kerk. Op zondag 1 oktober 2017 is die wijding exact honderd jaar geleden, en die mijlpaal gaat niet ongemerkt voorbij.

Door Jan Hermens

Om het honderdjarig bestaan van de kerk te vieren is er zondag 1 oktober om 10.00 uur een feestelijke eucharistieviering. Bisschop Gerard de Korte gaat daarin voor, samen met pastor Bertus Visschedijk, pastor Jan de Waal en enkele andere geestelijken. De koren Sursum Corda en het Liturgisch gemengd koor bundelen hun krachten en luisteren de viering op met passende gezangen.

Jubileumboek

Ter gelegenheid van het jubileum hebben Arno Spin en Theo Coenders een boek geschreven over de honderdjarige kerk. Zij vertellen: 'Wij maken deel uit van een commissie van acht mensen: pastor Visschedijk, Toon Reuvers, Anton Fleuren, Jaap Peters, Ingrid van As, Dien van Rens en wijzelf. Ieder heeft zo zijn taken, wij hebben ons vooral met het boek bezig gehouden.' Tijdens de viering krijgen de bisschop, pastor Visschedijk en burgemeester Van Eert de eerste exemplaren. Vrijwilligers ontvangen gratis een boek, overige belangstellenden kunnen voor 15 euro een exemplaar kopen. Wie een boek besteld heeft, kan dit zondag komen halen.
Na de viering is er koffie met een gebakje en een drankje. 'We hopen op een volle kerk. Dat mag wel bij een eeuweling', sluiten Arno Spin en Theo Coenders af.