Bodem Tichellande verontreinigd

DRUTEN - Uit bodemonderzoeken in 2005 en 2016 blijkt dat de grond van Tichellande-Zuid op enkele plaatsen verontreinigd is met het bestrijdingsmiddel DDT en afbraakproducten daarvan. Afgezien van twee plaatsen is het volgens de onderzoekers geen ernstige verontreiniging. Op de twee plaatsen waar de verontreiniging wél te groot is zal de grond worden afgegraven en afgevoerd naar een erkend verwerker. De totale oppervlakte van het verontreinigd gebied is zo'n vier hectare, ongeveer acht voetbalvelden.
De oorzaak van de verontreiniging is dat in Nederland sinds 1946 grootschalig gebruik werd gemaakt van DDT als bestrijdingsmiddel voor plagen in de landbouw. In het plangebied Tichellande –Zuid was ook een boomgaard waar veelvuldig DDT werd gebruikt.

Door Piet Zeeuwen

Het rigoureus afgraven en afvoeren van de grond is een optie, maar kost bakken met geld. Volgens wethouder André Springveld is deze oplossing niet nodig, omdat de Omgevingsdienst Regio Nijmegen stelt dat er sprake is van lichte verontreiniging van de bovengrond. Dit brengt volgens die dienst geen humane risico's mee voor de functies wonen, groenten kweken en spelen. Springveld: 'De grond is zodanig licht verontreinigd dat alles mag, behalve het afvoeren van de grond naar elders buiten het planterrein. Grondverzet binnen het gebied moet mogelijk gemaakt worden door zogenaamd gebiedsspecifiek beleid, dat de gemeenteraad moet vaststellen. Dan mag in Tichellande Zuid 'schone' ondergrond en 'verontreinigde bovengrond' worden gemengd. Eventuele belanghebbenden mogen tot zes weken na de terinzage-legging zienswijzen indienen tegen de plannen. Mocht de raad geen specifiek beleid vaststellen dan kan er in het deelgebied geen grondverzet – en dus ook geen woningbouw – plaatsvinden.