Gerard van Rooij.
Gerard van Rooij. Foto: Eigen foto

Drieluik KunstBakens 2017

Gesteente met ritme en eenvoud

MAAS EN WAAL - Komend weekend vindt atelierroute KunstBakens plaats. De afgelopen weken blikten we vooruit op deze Maas en Waalse kunstroute en maakten we kennis met een aantal kunstenaars. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan deze Maas en Waalse kunstroute.


Deze week maken we kennis met beeldhouwer Gerard van Rooij uit 's-Hertogenbosch. Sinds Gerard zo'n veertig jaar geleden voor het eerst met steen ging werken, was hij gelijk 'om'. Door de weerbarstigheid van steen is het werkproces traag, iets dat Gerard fascineert. Zijn werken worden namelijk allemaal met de hand gemaakt. Alle beelden worden 'behakt' met een beitel en een hamer. Deze ambachtelijke manier van werken fungeert als tegenwicht voor de snelheid van de huidige maatschappij. Kenmerkend voor zijn werk zijn de eenvoud en de sobere vormen.

Maas en Waal

Gerard van Rooij is een geboren en getogen Maas en Waler. Hij werd geboren in Puiflijk en heeft ook nog in Afferden en Boven-Leeuwen gewoond. Aan het strandjutten aan de Waal heeft hij mooie jeugdherinneringen. Hij vond daar merkwaardige stukken hout en steen met intrigerende vormen. Het strandjutten heeft de basis gelegd voor zijn toekomst als beeldhouwer. De fascinatie voor de Waal is er nog steeds, dit is ook terug te zien in zijn werk. De huid van de steen lijkt op kabbelend water, als een mooi ritme. Dat is ook de manier waarop Gerard werkt. 'Ik begin aan een steen zonder duidelijk ontwerp. Afhankelijk van het soort materiaal en de vorm kan het eindresultaat heel anders zijn dan ik in eerste instantie in gedachten had. Daar kan ik van genieten, dat is echt de sjeu van het werk'.

KunstBakens

Gerard zat vorig jaar in de beoordelingscommissie van KunstBakens. Hij was zeer te spreken over de kwaliteit en het niveau van de deelnemers, en met name over de diversiteit en de verrassende stukken die geƫxposeerd werden. Mede hierdoor besloot hij mee te doen en zijn werk tentoon te stellen. Een uitdaging, want een expositie van het werk van Gerard is een hele operatie, omdat er echt een paar ton steen versjouwd moet worden.
Voor KunstBakens maakt Gerard echter graag een uitzondering. Zijn werk is voor het eerste in Maas en Waal te bewonderen. Gerard exposeert bij Pieter den Boeft, in een mooie tuin aan de Dorpsstraat 76 in Wamel.

Het atelier van Gerard van Rooij bevindt zich in Landpark Assisiƫ in Biezenmortel. Wie daar een keer een kijkje wil komen nemen doet er goed aan dit weekend een afspraak te maken met deze fascinerende beeldhouwer.