Bewoners De Horst bieden petitie aan

AFFERDEN - Bewoners van De Horst hebben vorige week dinsdag, tijdens een informatiebijeenkomst van Rijkswaterstaat (RWS), hun onvrede geuit over de hoge bomen in het natuurgebied tegenover hun appartementen. De geplande kap van bomen werd een jaar geleden stopgezet, omdat er zich een bever in het gebied gehuisvest zou hebben. Middels het aanbieden van een petitie hopen de bewoners Rijkswaterstaat te bewegen de bomen op zijn minst te gaan snoeien.

De hoge bomen in de Afferdense en Deestse Waarden, ter hoogte van Druten, zijn de bewoners van De Horst en de huizen aan de Waalbandijk een doorn in het oog. Ze willen kunnen genieten van hun vrije uitzicht, maar kijken nu al een jaar tegen een groene wal aan. En de kans bestaat dat er nog meer bomen bijkomen, als compensatie voor de aanwezige bevers in de Afferdense en Deestse waarden. De afgelopen weken hebben meerdere bewoners hun zorgen hierover geuit bij RWS. Een informatieavond moest opheldering geven. Een moment dat de werkgroep Horst Afferdense en Deestse Waarden aangreep om een petitie met 85 handtekeningen aan te bieden. De werkgroep vraagt daarin RWS actie te ondernemen op drie punten: het laten snoeien van de (te) hoge wilgenbomen voor de drie appartementencomplexen van De Horst, het tegenhouden van wilgenaanplant ten westen van de gebouwen, en het naleven van het bestemmingsplan van de gemeente druten, waarin staat de dijk bij Druten een open karakter moet houden.

Ruud van Kraaij, lid van de werkgroep, licht de actie toe: 'Laten we wel wezen, we zijn niet anti-bever. Het enige dat we willen is dat Rijkswaterstaat de snoeischaar ter hand neemt, zodat er weer vrij uitzicht op en over de Waal komt. Niet alleen voor ons, als bewoners, maar ook voor inwoners van Druten en anderen die op de dijk recreƫren.'
Hij verwijst daarbij tevens naar het bestemmingsplan van de gemeente Druten, waarin beschreven is dat de dijk een open karakter moet behouden. De gemeente schaart zich overigens achter de bezwaren van de werkgroep. Daarbij hamert ze met name op de waterveiligheid van het gebied. Hoe het proces verder gaat is vooralsnog afwachten.