V.l.n.r. Wil van Ooijen, Wout, Mayke Graven, Marta van den Berg, Aimee en Daisy.
V.l.n.r. Wil van Ooijen, Wout, Mayke Graven, Marta van den Berg, Aimee en Daisy. Foto: John van Gelder

Schoolleiding en leerlingen Pax VMBO komen tot oplossing

DRUTEN - Het schoolplein van het Pax VMBO werd vorige week landelijk nieuws. Leerlingen mochten met ingang van het nieuwe schooljaar niet meer van het schoolplein af, en dat leidde tot grimmige situaties. Inmiddels zijn de gemoederen bedaard, en hebben schoolleiding en leerlingen een compromis gesloten.

Gebroederlijk staan ze bij elkaar voor de ingang van de VMBO vestiging, sectordirecteur Wil van Ooijen, afdelingsleider Mayke Graven, mentor Marta van den Berg en vierdejaarsleerlingen Wout, Daisy en Aimee. De leerlingen maken deel uit van de 24-koppige 'denktank' die vorige week met de schoolleiding tot een oplossing kwam met betrekking tot het 'schoolpleinprobleem'.

Nieuwe regels

Wat was het geval; met ingang van het nieuwe schooljaar is bij het Pax VMBO gekozen voor Positive Behavior Support (PBS). Deze schoolbrede aanpak is gericht op het bevorderen van positief gedrag binnen school. Dit houdt onder meer in dat er gezamenlijke pauzemomenten zijn, dat er niet meer gerookt wordt op het schoolplein én dat leerlingen van alle leerjaren te allen tijde op het terrein van school blijven. Op zich waren de maatregelen geen reden tot muiterij, ware het niet dat de regels niet golden voor de havo/vwo leerlingen op de nabijgelegen locatie, aangezien deze vestiging anders gelegen is. Het gevolg: boze leerlingen, verontwaardigde ouders, negatieve media aandacht en openlijke beschuldigingen op social media. Vorige week maandag bereikte de strubbelingen een hoogtepunt, toen de leerlingen massaal het schoolplein afstormden.

'Dat heeft ons écht overvallen', geeft sectordirecteur Wil van Ooijen ruiterlijk toe. 'Maar,' vult mentor Marta van den Berg hem aan, 'het heeft ons ook de ogen geopend. Eigenlijk zijn we pas op dát moment in gesprek gegaan met de leerlingen. Er werd een denktank gevormd van vierentwintig leerlingen, die overleg hebben gehad met de schoolleiding. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat de storm is gaan liggen, maar ook dat we kunnen gaan werken aan een passende oplossing voor beide partijen.'

Leerlingen Wout, Daisy en Aimee zijn tevreden met de oplossing die er nu ligt: in de pauzes blijven ze op school, maar bij tussenuren mogen derde- en vierdejaars het terrein verlaten. Ze menen dat het beter zou zijn geweest als hen vooraf duidelijk was verteld over de nieuwe regels. 'Nu viel het gebeuren rauw op ons dak', aldus Daisy. 'Het leek hier wel een kostschool', vult Wout haar aan.
De drie zijn eveneens blij met de denktank die gevormd is: 'Er wordt nu ook geluisterd naar onze kant van het verhaal', vertelt Aimee. 'En dat kan de leerlingen nu en in de toekomst veel opleveren.'