Muisjesmafia

De politiek blijft bezig: hadden ze net de peuterspeelzalen in West Maas en Waal van de ondergang gered, nu dreigen ook de regionale basisscholen kopje onder te gaan. De reden moge duidelijk zijn: er wordt te weinig beschuit met muisjes gegeten.

De lokale partijen schopten stennis en zorgden voor extra geld, zodat er nu nog zalen zijn waar peuters spelen. Maar dat de kinderschaar wel degelijk slinkt, en dat dergelijke uitgaven daarom mogelijk onverantwoord zijn, bleef ongezegd. Over zes maanden zijn er immers verkiezingen en het laatste wat je in het stemhokje kunt gebruiken zijn verontwaardigde ouders.

Het basisschoolprobleem echter laat zich niet oplossen met alleen extra subsidiepotjes. Scholen met te weinig leerlingen, en dus een beperkt aantal leerkrachten, dat merk je aan de kwaliteit van het onderwijs.

Daarnaast doen Druten en West Maas en Waal subtiel alsof hun neus bloedt. Landelijk is afgesproken dat scholen met minder dan 100 leerlingen mogelijk gesloten kunnen worden. Maar in Maas en Waal maken we er gewoon 50 kinderen per school van. Waarom laat zich raden.

Zonder de schoolmeester uit te hangen: het wordt tijd dat de politiek haar beleid niet af laat hangen van wat de meeste contente kiezers oplevert. De waarheid is hard: we leven nu eenmaal een krimpregio.
Dat betekent dat een basisschool in elk dorp straks slechts symboolpolitiek is. En dat is blijkbaar belangrijker dan kwaliteit van onderwijs.

Hopelijk zijn ouders snugger genoeg om aan te voelen dat een ten dode opgeschreven dorpsschooltje het niet haalt bij een grotere, betere school een eindje verderop.

Maar als dan toch stug dat "eigen school eerst!"-beleid wordt gevoerd, dan moeten de politici hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat de banken vol zitten.

Dus jaarlijks op de koffie bij alle jonge gezinnen in de gemeente om een flinke donderpreek te geven als er geen gevuld wiegje in de kamer staat. Precies zoals meneer pastoor dat vroeger deed.

Ook goed voor de muisjesmaffia.