Ron Bons en Jochem van Gelder.
Ron Bons en Jochem van Gelder. Foto: John van Gelder

WereldBeterMakers op de planken

MAAS EN WAAL - Nederlandse kinderen behoren tot de meest gelukkige ter wereld, zo blijkt uit onderzoek. Helaas zijn er ook nog steeds 250 miljoen kinderen op onze planeet voor wie geluk geen vanzelfsprekendheid is. Als alle wijzen der aarde die problematiek niet op kunnen lossen, zijn kinderen de allerlaatste hoop, zo menen theatermakers Jochem van Gelder en Ron Bons. In een interactieve, spannende én leerzame theatershow gaan zij samen met kinderen een masterplan maken om de wereld beter te maken. Hun theatertour start in oktober.

Door Ruben Schiks


Tijdens een even meeslepende als humoristische voorstelling worden kinderen uitgenodigd om toe te treden tot het Genootschap van de WereldBeterMakers, waarvan Jochem de officieuze voorzitter is. Zijn alter-ego, de geluksprofessor, daagt hen uit om mee te denken over de kinderproblematiek in de wereld, terwijl de theaterdirecteur (Ron Bons) de kinderen op een ander spoor probeert te brengen.

Mindset

'Tijdens de voorstelling zullen Ron en ik, à la Praatjesmakers, spelenderwijs een beroep doen op de creativiteit van kinderen, om na te denken hoe we er voor kunnen zorgen dat alle kinderen op de wereld zich gelukkig en veilig voelen', vertelt Jochem. 'Het achterliggende doel is om de mindset van de kinderen blijvend te veranderen', vult Ron hem aan.

'In 2019 hopen we, na drie jaar toeren langs de Nederlandse theaters, duizenden kinderen lid gemaakt te hebben van ons genootschap. Hun ideeën zullen wij vervolgens aanbieden aan de minister-president.' Daarbij worden de twee gesteund door Prinses Laurentien, initiatiefneemster van de Missing Chapter Foundation.

S.O.S. Kinderdorpen

In S.O.S. Kinderdorpen vonden de Maas en Walers de juiste partner voor hun initiatief. 'Die organisatie gelooft in de ontwikkeling van kinderen als voorwaarde voor een betere toekomst', vertelt Ron. In de theatervoorstelling zal het bekende tweetal het werk van S.O.S. kinderdorpen daarom onder de aandacht brengen. Een deel van de opbrengst zal ten goede komen aan die stichting.

Vanaf oktober worden de eerste voorstellingen gespeeld. Kijk voor alle speellocaties en -data op: www.wereldbetermakers.nl.