'Bruid' van Milian van Stokkum.
'Bruid' van Milian van Stokkum. Foto: Eigen foto

Drieluik KunstBakens 2017

Een vorm van introspectie

MAAS EN WAAL - De atelierroute KunstBakens komt er weer aan. De komende drie weken blikken we vooruit op deze Maas en Waalse kunstroute en maken we kennis met een aantal kunstenaars. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan deze Maas en Waalse kunstroute.

KunstBakens beleeft dit jaar haar negende editie en vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 september. Alle 23 deelnemende kunstenaars exposeren deels in hun eigen atelier of bij collega's en deels op voor deze gelegenheid ingerichte schitterende locaties.

Deze week maken we kennis met beeldend kunstenaar Milian van Stokkum uit Nijmegen. De sfeervolle beelden van Milian van Stokkum bevatten een eigen symboliek en tonen een intieme en verstilde wereld. Milians beelden zijn levensgroot of iets kleiner, figuratief, poëtisch en licht absurdistisch. De materialen zijn heel divers: hout, textiel, metaal, polyester. Milian combineert ze het liefst in één beeld, waarbij het haar dan gaat om de kleur en de huid van de materialen. "Zowel in het platte vlak als in het ruimtelijke werk onderzoek ik mijn mensbeeld. In de beelden zoek ik het spanningsveld tussen verschillende en soms tegengestelde aspecten van het mens-zijn. Zoals kracht en kwetsbaarheid, seksualiteit en vergankelijkheid. De mens- en dierfiguren kun je lezen als metaforen daarvan. Ik hou van de verhalen die je kunt voelen als je naar een beeld kijkt, en dat deze beleving niet vastligt maar voor iedere kijker weer anders kan zijn. Ik hoop hiermee de kijker uit te nodigen zich in het beeld te verplaatsen, als een vorm van introspectie."

KunstBakens

Een aantal grote en kleinere beelden zijn te zien bij Ans van den Hurk. "Ans woont op een prachtige locatie, pal aan het water, naast een groot natuurgebied. Het atelier bestaat deels uit een overkapte buitenruimte. Druivenranken beklimmen de uitbouw en zorgen voor sfeervol licht. Heel geschikt voor mijn beelden," aldus Milian.

Het werk van Milian van Stokkum is op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur te bewonderen aan de Doorbraak 10 in Alphen, waar ook het werk te zien is van kunstenares Ans van den Hurk.

Het atelier van Milian is bij de Spade-ateliers, Spadestraat 4 in Nijmegen. Meer informatie: www.milianvanstokkum.nl.