Gemeentehuis Druten.
Gemeentehuis Druten. Foto: Chantal Roest

Verbouwing gemeentehuis Druten

DRUTEN - Het college van burgemeester en wethouders van Druten stelt de raad in september voor om 675.000 euro beschikbaar te stellen voor de verbouw van het gemeentehuis. Die verbouwing is nodig omdat per 1 januari 2018 de Werkorganisatie Druten-Wijchen officieel van start gaat.

Door Piet Zeeuwen


Voor die verregaande vorm van ambtelijke samenwerking moet de huisvesting voor de ambtenaren zowel in Wijchen als Druten danig aangepast worden. Wijchen is daarmee reeds klaar, Druten nog niet. Concreet houdt de aanpassing in dat er op beide gemeentehuizen straks tijd- en plaatsonafhankelijk gewerkt moet kunnen worden; dat betekent dus veel zogenaamde flex-werkplekken.

Volgens wethouder Michel Lepoutre zijn er drie varianten bestudeerd: 1) een externe locatie, 2) het gemeentehuis net zo verbouwen als men in Wijchen heeft gedaan of 3) de boel sober en doelmatig verbouwen. De Drutense bestuurders hebben gekozen voor de derde variant.

Aanpassingen

Ten opzichte van het Wijchens model houdt Druten grotendeels de bestaande kantoorindeling in stand en creƫert men geen kantoortuinen. Bouwkundig worden de werkzaamheden tot een minimum beperkt. Uitgangspunt is om het gebouw transparant te maken door de gesloten deuren te vervangen door glazen deuren. De kantoorruimtes worden qua styling opnieuw ingericht en er komt flexibel instelbaar meubilair. Kasten worden tot een minimum beperkt, en de foeilelijke gewassen grindvloeren verdwijnen. Naast vergaderruimtes en projectkamers komen circa 107 werkplekken overeenkomstig het bedrijfsplan. Daarnaast wordt de publieksruimte aangepast, onder meer omwille van de veiligheid van medewerkers.
De kosten voor de verbouwing worden geraamd op circa 675.000 euro. De raad moet hiervoor nog wel groen licht geven. Is dat het geval, dan kan er meteen gestart worden met de werkzaamheden. Als alles volgens plan verloopt kan rond de jaarwisseling worden getoost op de nieuwe huisvesting.