Peter Neef en José Aalbers, coördinatoren van Leergeld2stromenland.
Peter Neef en José Aalbers, coördinatoren van Leergeld2stromenland. Foto: John van Gelder

Kindpakket helpt minimagezinnen

DRUTEN - Dat er in Druten gezinnen of alleenstaande ouders zijn die het absoluut niet breed hebben (lees: in armoede leven) weet wethouder Sjef van Elk ook wel. Maar dat kinderen uit die gezinnen door die armoede niet kunnen meedoen aan leuke en belangrijke dingen, zoals bijvoorbeeld een schoolreis, lid worden van een sportclub of op muziekles gaan, gaat er bij hem niet in. Om dat te voorkomen ontwikkelde de gemeente het zogenaamde Kindpakket Druten.

Door Piet Zeeuwen


Ouders die het niet breed hebben kunnen gebruik maken van dit pakket. Voor de gemeente Druten zijn ouders die het niet breed hebben zij die moeten leven met 120 procent van het wettelijk sociaal minimum. Dat is voor alleenstaande ouders 1.183 euro, en gehuwde ouders 1.691 euro per maand. Volgens de gegevens die de gemeente heeft zijn er zo'n 340 kinderen die in aanmerking komen voor de regeling. Afgelopen jaar deden de ouders van 80 kinderen een beroep op de regeling. Sjef van Elk hoopt dat het aantal het komende jaar minimaal verdubbelt.

Wat kan vergoed worden?

De gemeente Druten heeft de uitvoering van het Kindpakket, voor kinderen van vier tot en met zeventien jaar, in handen gegeven van de stichting Leergeld2stromenland. Om ook de kinderen van arme gezinnen een goede kans te geven op een 'normale' ontwikkeling kan bijvoorbeeld (gedeeltelijk) vergoed worden: contributie van een sportvereniging, sportkleding/materiaal, sociale activiteiten, deelname aan een vakantieweek, dans en theater. Daarnaast is een bijdrage in de kosten voor buitenschoolse activiteiten, schoolmaterialen of bijvoorbeeld een laptop of computer voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs mogelijk. Wanneer kinderen een fiets nodig hebben om naar school te gaan is dit eveneens inbegrepen in het Kindpakket.
Er wordt nooit geld rechtstreeks aan de ouders overgemaakt. De stichting Leergeld maakt het geld rechtstreeks over naar de sportvereniging, school of anderszins. Bij de aanschaf van duurdere apparatuur of fietsen is er altijd een bruikleenovereenkomst. 'Zo weten we zeker dat de spullen niet binnen de kortste keren op Marktplaats komen te staan', aldus Jan-Hein Hoftijzer, voorzitter van het stichtingsbestuur. Meer informatie: www.leergeld2stromenland.nl/druten.