Weinig vrediger dan een bejaarde en zijn duifjes. Behalve in Druten, waar niets is wat het lijkt en twee buren hopeloos met elkaar overhoop liggen vanwege duiven.

Nee, het gaat niet om geluidsoverlast, duivendons allergie of andere zaken waar de Rijdende Rechter warm van wordt, maar om vliegen. De duivenpoep bevat maden en iedereen met een biobak weet dat je na een paar warme dagen een vliegenplaag hebt. Zo ook in Druten.

De oplossing lijkt simpel: maak die til eens wat vaker schoon. In Druten komt echter niet Rob Geus, maar het ambtelijk apparaat om de hoek kijken.

De gemeente stuurde achtereenvolgens de buitengewoon opsporingsambtenaar, de gemeentelijke ongediertebestrijder en controleurs van de regionale omgevingsdienst langs. En voor de vorm kwamen wethouder Lepoutre en zelfs een afvaardiging van een Wagenings kenniscentrum even kijken.

Iedereen zag ze vliegen en de gemeente oordeelde keihard: de duivenmelker zit fout en moet een 'vliegenlijmstrip' plaatsen. U weet wel, die plakkerige plakkaten vol ingedroogde insectenlijken die elke tuin in een horrorfilm veranderen en nauwelijks helpen. Is dat alles? Wie komt daar zomaar mee weg?

Wel, de eigenaar van het duivenhok blijkt Wil van den Dobbelsteen. Inderdaad, dezelfde Van den Dobbelsteen die raadslid is voor de Senioren Partij Druten. Je zou denken dat hij als geen ander zou weten dat hij het goede voorbeeld dient te geven. Maar in Druten is niets zoals het lijkt, dus raken zijn buren verzeild in een zoemende, zwermende wirwar van ambtenaren die eerst ontkennen, nauwelijks met oplossingen komen en een burgemeester die terugverwijst naar de ambtenaren.

U raadt het al: de rechter moet er nu aan te pas komen. Wethouder Lepoutre heeft al laten weten dat een goede zaak te vinden. Lekker makkelijk ook, hoef je zelf geen vieze handen te maken. In Druten is niets wat het lijkt, behalve het gedrag van lokale gezagsdragers.

Soms is de enige oplossing er eens flink de hogedrukspuit op zetten.

Helpt óók bij vieze duivenhokken.