Kenne Grégoire.
Kenne Grégoire. Foto: Kersti Mischke

Atelier expositie Kenne Grégoire

DEEST - Kunstenaar Kenne Grégoire houdt op 9 en 10 september zijn tweejaarlijkse expositie in zijn atelier in 'de Oude Dries' aan de Kweldam in Deest. Hij hoopt vooral dat liefhebbers van kunst deze tentoonstelling komen bezoeken.

Door Constance Moolhuijzen

Kenne is een veelzijdig kunstenaar en maakt realistische schilderijen met een welhaast fotografische perfectie. Hij schildert stillevens en portretten, maar ook landschappen. In zijn tuin staan beelden van zijn hand, zoals de 'Grote Godin' en de 'Oude Kop'. In 2016 werd hij door een vijfkoppige jury unaniem uitgekozen voor het schilderen van het staatsieportret van koning Willem-Alexander. Ook de publieksjury, de zesde stem, was enthousiast over de ingediende schets van de Deestse kunstenaar. Deze opdracht kwam van het stadsbestuur van Kampen, waar in de Gouden Zaal van het Gemeentelijk Museum alle portretten hangen van de regenten van het huis van Oranje sinds 1625. Kenne mag zich nu hofschilder noemen, en het door hem geschilderde portret, 1.90 meter hoog en 1.30 breed, hangt daar voor de eeuwigheid. Een hele eer volgens Kenne. In 2016 verscheen ook zijn boek 'Feest', met schilderijen van hemzelf met een bloemlezing van gedichten aangedragen door kunsthistorica Magdaleen van Herk.
Maar datzelfde jaar eindigde dramatisch, toen op 13 december, nota bene zijn 65ste verjaardag, zijn rijksmonumentale herenboerderij uit 1837 werd getroffen door een grote brand. 'Het pas vernieuwde rieten dak vatte vlam, waarschijnlijk door oververhitting. Ik denk dat we zo'n twintigtal kunstwerken hebben kunnen redden. Deze kunstwerken worden nu tentoongesteld op de expositie in september', vertelt Kenne. De brand gaf hem echter ook veel inspiratie tot nieuw werk. 'Zo schilderde ik de teruggevonden en vervormde voorwerpen van emaille die ik gebruikte voor mijn stillevens, en noem dit werk 'Restanten'. Ook heb ik een schilderij gemaakt van de volledig intacte voordeur met daarboven een blauwe hemel met witte wolken, het dak is immers verbrand. Maar er is meer nieuw werk te zien dan alleen deze twee voorbeelden', aldus de kunstenaar.

De expositie is te zien op zaterdag 9 en zondag 10 september van 13.00 tot 18.00 uur. Meer informatie: www.kennegregoire.com.