In Museum Tweestromenland is veel aandacht voor het water in onze streek.
In Museum Tweestromenland is veel aandacht voor het water in onze streek. Foto: Marion Enzerink

Museum start educatieproject over leven met water

BENEDEN-LEEUWEN- In Museum Tweestromenland gaat in het nieuwe schoolseizoen een educatieproject van start over leven met water in Maas en Waal en de koffer van Johanna van Beek. Twee gidsen van het museum, Tine Leenders en Carla van Erp die het project begeleiden, vertellen hierover.

Door Constance Moolhuijzen


'Vooraf krijgt de onderwijzer van de deelnemende klas als voorbereiding al lesmateriaal toegestuurd. Na een inleidend praatje in het museum worden de scholieren in groepjes ingedeeld en krijgen een koffertje met onder andere documenten uit het Nijmeegs Archief. Hiermee gaan ze aan de slag. Er zitten vragen in, maar ook moeten ze zelfstandig actief bezig zijn met opdrachten uit de koffer. Door een cursus van Gelders Erfgoed zijn we bijgeschoold in het gebruik van digitale hulpmiddelen, zodat we meer kunnen inzetten op 'beleving', aldus Carla.

Gevaren en voordelen

'We kijken niet alleen terug op 'gevaren' zoals de watersnoodramp van 1 februari 1861, waarbij 37 slachtoffers vielen. Maar ook naar de voordelen van leven in een waterrijk land, zoals de werkgelegenheid. Voorbeelden van beroepen waarmee je de kost kon verdienen: mandenmaker, klompenmaker, rietdekker, kooiker en veerbaas. Daarnaast is het er het verhaal van de 8-jarige Johanna, als overlevende van de ramp' vult Tine haar aan.

Johanna van Beek

De winter van 1861 was extreem koud, het vroor zo hard dat ook de snelstromende Waal deels bevroren was. Door de hoge waterstand beukte het kruiende ijs tegen de Waaldijk en veroorzaakte een dijkdoorbraak in Beneden-Leeuwen. Het huis van de familie van Johanna van Beek werd getroffen en haar moeder zonk samen met haar jongste lieveling al snel in de diepte. Johanna dreef samen met Marcelis van der Ven op een deel van het dak. Het andere deel van het dak waarop de vader van Johanna, zijn drie kinderen en de meid zaten stootte tegen het huis van de buren. Ze vluchtten op de daarnaast staande schuur, maar ook die begaf het en ze verdronken. Door het snelstromende water botsen Marcelis en Johanna tegen een groepje bomen, het dakdeel breekt en ook Marcelis verdrinkt. Johanna drijft nog zes dagen alleen verder en wordt uiteindelijk in Puiflijk gered. Bron: 'Gedenkboek van de Watersnood 1861'.

Aanmelden

Het lesprogramma is geschikt voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Aanmelden voor dit lesprogramma kan via de Cultuurknooppunten van de aangesloten scholen en rechtstreeks bij het museum via: info@museumtweestromenland.nl.