Politieke porseleinkast

"Niet lullen, maar poetsen!" Dat is de lijfspreuk van Jos Swartjes, de kersverse lijsttrekker van de SP in Beuningen die de boel deze verkiezingen eens flink op stelten gaat zetten.

Dat de SP mee ging doen was eigenlijk al bekend sinds de vorige verkiezingen, maar hun komst moet de andere partijen niet lekker zitten. Immers, dit is al de tweede kaper op de kust nadat D66 er in 2014 bij kwam.

Twee partijen gaan duidelijk het meest last krijgen van Swartjes' Socialisten. In de eerste plaats de PvdA: landelijk werden ze afgedroogd en ook de zo goed als onzichtbare lokale afdeling kan klappen verwachten. De SP snoept vast en zeker een zetel aan ontevreden kiezers af.

Dat zit Beuningen Nu en Morgen ook niet lekker. Die partij oogst al jaren de proteststem van mensen die niet langer op landelijke partijen willen stemmen behalve misschien de PVV of de SP. Daar komt minimaal ook wel een zetel vandaan.

Kortom: een debuterend SP-duo in de gemeenteraad is niet eens een heel gewaagde voorspelling.

Wel gedurfd is de keus van de SP om Jos Swartjes als voorman aan te wijzen. Jos is immers niet de meest genuanceerde persoonlijkheid. Via Twitter en Facebook roeptoetert hij graag zijn mening en lijkt hij op permanente ramkoers met de gevestigde orde. Jos gaat tekeer tegen de bestuurders in Beuningen, de Gelderse regenten, dit verderfelijke én komende kabinet, hij is uiteraard anti-Europa en ook Trump moet zijn toorn vrezen.

Kortom, deze verbale, dwarse wervelwind gaat de ingedutte gemeentepolitiek eens flink op stelten zetten. Als een tomaatrode olifant stommelt Swartjes straks door de Beuningse politieke porseleinkast en dat kan best een interessante verkiezingscampagne opleveren.

Maar wat wil Jos nou eigenlijk? Voorlopig zijn z'n belangrijkste speerpunten "sociale woningbouw in Winssen en Weurt" en "bestrijding van de armoede". Goed plan, lekker kort ook. Klein detail: de onderbouwing en het rekenwerk ontbreekt.

Te vrezen valt dat het niet poetsen maar vooral veel lullen wordt voor Jos.