Het aantal inwoners in Maas en Waal is de afgelopen decennia flink gestegen. De komende weken maakt de Maas&Waler een reis door de tijd, waarbij de groei van de dorpen wordt belicht. Vandaag: Maasbommel.


Maasbommel was vroeger een Heerlijkheid. De ouderdom is niet exact bekend. In 1144 werd het Buomele genoemd en verder terug in de tijd leefden er Romeinen. Maasbommel betekent mogelijk: verhoogde boomrijke plaats. In 1840 stonden in Maasbommel 131 woningen met 703 inwoners. Op 1 januari 2017 telde het dorp circa 600 woningen en 1381 inwoners. Bijzonder is dat Maasbommel stadsrechten had en ook dat de stad in 1343 met de overige steden in Gelderland een verdrag sluit om de rust in het land te behouden. De komst en het verblijf van de Franse troepen rond 1800 was een regelrechte ramp voor het dorp: er was veel brandschade en plundering. Tot en met 1817 was Maasbommel een zelfstandige gemeente, toen ging het dorp over naar de gemeente Appeltern; vanaf 1984 hoort het bij de gemeente West Maas en Waal.

Hanzestad

Maasbommel heeft sinds kort weer een bijzondere status: tijdens de Internationale Hanzedagen op 17 juni 2017 in Kampen is het dorp tot het Internationaal Hanzeverbond toegetreden en mag Maasbommel mag zich weer Hanzestad noemen.