Toverbaltheater start project statushouders

BOVEN-LEEUWEN - Het Toverbaltheater start eind augustus met een project voor statushouders binnen de gemeente. In overleg met de gemeente West Maas en Waal is besloten binnen de Leeuwense theaterwerkplaats vier tot zes leer- en ervaringsplekken voor statushouders te realiseren.

Binnen het Toverbaltheater vinden zij een leer- en ervaringsplek waar ze in een veilige omgeving, en op een positieve manier, kennis maken met de Nederlandse taal, cultuur en omgangsnormen.
De werkzaamheden die de statushouders binnen het Toverbaltheater zullen verrichten zijn zeer divers. Zo zullen ze de medewerkers ondersteunen tijdens de lessen, horeca- en schoonmaakwerkzaamheden, klussen rondom het pand en binnen de kledingverhuur.

Integratieproces

Het actief bezig zijn met de Nederlandse taal en cultuur, in combinatie met de diverse werkzaamheden, ondersteunt het bijbrengen van een beroepshouding en versnelt het integratieproces.

De doelgroep bestaat uit statushouders die op dit moment weinig tot geen ervaring hebben met de Nederlandse taal en belemmerd worden in het functioneel deelnemen aan de samenleving en de arbeidsmarkt. Deze statushouders zullen dagelijks begeleidt worden, om zo snel mogelijk een actieve rol in de samenleving te krijgen.

Het idee voor het project komt voort uit een prettige ervaring met de Syrische saxofonist Nader Issa, die momenteel in Boven-Leeuwen woont. Tijdens een muzikale interactie op het Toverbaltheater kwamen leuke en leerzame gesprekken op gang, die de basis van het idee vormden voor het project. Nader Issa zal betrokken worden bij het ontwikkelen en produceren van voorstellingen waarbij muzikaal talent centraal staat.

Meer informatie

Meer informatie over het Toverbaltheater vindt u op www.toverbaltheater.nl.