Afbeelding
Foto: Marloes van Zon

Enige Nederlandse krozen boomgaard krijgt nageslacht

Door Marit van der Wielen

BOVEN-LEEUWEN - De Leeuwense krozenboomgaard is op dit moment nog de enige in zijn soort, maar dit zal in de toekomst veranderen; eigenaar Thijs Banken gaat de unieke krozenbomen verkopen, om het voortbestaan van de soort te verzekeren.

Om te zorgen dat de nostalgische vrucht niet verloren gaat is de krozenteler de samenwerking aangegaan met Boomkwekerij de Batterijen uit Ochten. Samen gaan zij krozenbomen voor de verkoop kweken. Thijs' drie lekkerste krozen: Sara, Freya en Pearl Beauty, krijgen binnenkort nageslacht. Op deze manier krijgen geïnteresseerden ook de kans om hun eigen boomgaard aan te leggen. Voorheen kweekte de familie Banken de krozen vooral voor eigen gebruik, een klein deel werd aan lokale restaurants geleverd.

Populaire vrucht

De kroos lijkt op een kleine pruim, maar smaakt toch net wat anders. Tot de jaren 60 was er op elk Maas en Waals erf wel een krozenboom te vinden. De vrucht werd veel uit de hand gegeten, jam van de vrucht was ook erg populair. Jamfabriek De Betuwe (van Flipje) exporteerde jam uit de Maas en Waalse krozenboomgaarden zelfs naar Engeland, waar ze dol waren op de aparte smaak van de vrucht.

Vanaf de jaren 60 verdwenen de krozenbomen in een rap tempo uit het Maas en Waalse landschap. Vermoedelijke oorzaak daarvan is de nachtvorstgevoeligheid van de boom en de jaarronde import van pruimen. Met het kweken en verkopen van deze bijzondere bomen wint de boom hopelijk een deel van haar oude populariteit terug.

Voordelen

Het telen van krozenbomen brengt namelijk ook veel voordelen met zich mee. Naast de fraaie boomvorm en de mooie, roze bloesems is de vrucht vroeg rijp. Ook is de teelt van de vruchten relatief makkelijk, doordat de vrucht moeilijk vatbaar is voor ziektes. De smaak van de krozen kan per boom iets verschillen, waardoor je kunt selecteren op smaak naar voorkeur.

Open dag

Om mensen kennis te laten maken met de unieke vrucht organiseert de familie Banken jaarlijks een open dag. Mensen kunnen zelf krozen of ander fruit komen plukken. Ook dit jaar was er weer veel belangstelling voor de open dag. De ladders werden tegen de boom aangezet en de mandjes gevuld met krozen en ander fruit, zoals pruimen, bessen, bramen en appels.

Meer informatie over de krozenboomgaard is te lezen op www.schonefruitteelt.123website.nl.