Het aantal inwoners in Maas en Waal is de afgelopen decennia flink gestegen. De komende weken maakt de Maas&Waler een reis door de tijd, waarbij de groei van de dorpen wordt belicht. Vandaag: Beuningen.


Rond 1900 verschilde Beuningen weinig van de overige dorpen langs de Waal. Eind jaren twintig veranderde deze situatie door de aanleg van het Maas-Waalkanaal, met de nieuwe Waalhaven op de grens van Weurt en Nijmegen (1928) en de aanleg van betere straten. Ook was er de aanleg van de stoomtram van Nijmegen naar Druten, die door Beuningen kwam. De komst van de Van Heemstraweg (1927-1959) verbond Beuningen met Nijmegen en de dorpen aan de Waal. Sindsdien groeide Beuningen gestaag. In eerste instantie in oostelijke richting, en daarna richting het zuiden, met de nieuwbouwwijk De Duivenkamp. Vanaf de jaren '70 volgden in vijftien jaar tijd de wijken De Hoeven, Tinnegieter en De Heuve. Daarna breidde het dorp uit richting het noordwesten, met wijken als Blanckenburg, Olden Tempel, Aalsterveld en Viermorgen, en werden De Haaghe en Den Balmerd opgeleverd. De meeste recente uitbreidingen zijn de Beuningse Plas en De Rietlanden.
Een rekensommetje leert dat er in Beuningen in 50 jaar tijd 6.000 woningen bijgekomen zijn. Inmiddels telt het dorp rond de 17.350 inwoners. Ter vergelijk; tweehonderd jaar terug waren dat er nog maar 924.