Maarten Smeets.
Maarten Smeets. Foto uit eigen archief

Drutenaar klimt naar 5.600 meter


DRUTEN - Voor het goede doel een berg van 5.600 meter hoogte beklimmen, de Drutense Maarten Smeets liet zich dat geen twee keer zeggen. Op 25 augustus start hij, met een groep van vijf man, aan de Elbrus Experience. Een in eigen beheer gerealiseerde expeditie met twee doelen: de top bereiken én tegelijkertijd geld bijeen brengen voor Stichting Hartekind.

Door Aafke Labout

De Elbrus is met 5.642 meter de hoogste berg van Europa. De stratovulkaan is gelegen in de Grote Kaukasus, op de grens van Rusland en Georgië. Het bereiken van de top is een stevige uitdaging. 'Het is geen technische beklimming in de zin dat je met touwen tegen loodrechte wanden op moet klimmen, maar door de combinatie van hoogte, lengte, terrein en weersomstandigheden is het een zware aanslag op de conditie', geeft Maarten Smeets toe. 'En omdat we die beklimming niet puur voor onszelf wilden doen, hebben we er een goed doel aan verbonden: Stichting Hartekind, die zich inzet voor wetenschappelijk onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen.' Inmiddels is er al ruim 12.500 euro bijeen gebracht. Het team hoopt dat bedrag de komende maand nog te kunnen verdubbelen.

Uitdaging

De Elbrus is niet de eerste berg die de Drutenaar beklimt. Maar die andere bergen waren altijd met de racefiets. 'Daarom sprak de uitdaging me aan', vertelt hij. 'Het is een project dat een beroep doet op een groot aantal vaardigheden. Maar het gaat mij vooral om het neerzetten van een prestatie als team. We zijn hiervoor al ruim een jaar bezig met de voorbereidingen, waarbij ook mijn kinderen Olivier, Lianne en Eveline ondersteund hebben met fietsen en wandelen met bepakking.'

Acclimatiseren

Samen met Wiliam Willekes, Aart Schutte, Ron Arendonk en Ronald Wanink hoopt hij - vergezeld van twee lokale gidsen en een ervaren reisleider - op 2 september de top van de Elbrus te bereiken. De expeditie neemt een week in beslag. 'De eerste paar dagen heb je nodig om te acclimatiseren, te wennen aan de ijle lucht en je basiskamp in te richten. Op dag vijf van de expeditie gaan we vanaf het basiskamp (3.800 meter) naar 4.900 meter hoogte en weer terug. Na een rustdag klimmen we, op dag zeven, vanaf het basiskamp naar de top, een tocht van zo'n achttien uur', aldus Maarten.

Generale repetitie

Vier weken geleden beleefden de mannen hun 'generale repetitie', tijdens het beklimmen van de Gran Paradiso. En hoewel deze reus, met zijn 4.061 meter, de hoogste geheel in Italië liggende berg is, stelt die vergeleken met de Elbrus niks voor. 'Dat boezemt mij zeker angst in', geeft Maarten toe. Maar ik ben ervan overtuigd dat we goed voorbereid op pad gaan.'
Het team kan nog altijd sponsoren gebruiken. Wilt u een financiële bijdrage leveren? Ga dan naar elbrus-2017-experience.nl voor meer informatie, of volg de expeditie van het team op Facebook. Zie ook: www.hartekind.nl.