Herenlingerie

Morgen staat ons vrouwenelftal in de halve finale tegenover Engeland. Zondag is de finale en dan kunnen onze dames de mannen evenaren door Europees kampioen te worden. Want dat lukte de heren, die een eeuw meer ervaring hebben, maar één keer. Iedereen herinnert zich 1988 nog. We winnen niet vaak, maar áls dat gebeurt gaan we compleet uit ons dak. We kunnen nu eenmaal beter feesten dan voetballen.

Met het stijgen van de populariteit van het vrouwenvoetbal daalt de belangstelling voor de mannen. Kaartjes voor de volgende kwalificatiewedstrijd voor het mannen-WK van 2018 in Rusland kosten nog maar 10 euro. Dat was 28 euro. Deze prijsdaling geeft aan hoezeer de belangstelling voor 22 behaarde, voor miljoenen verzekerde, voetbalbenen is gedevalueerd. Terwijl het op zondag 3 september toch erop of eronder is. Het Nederlands Elftal speelt dan tegen Bulgarije, waarvan ze eerder kansloos met 2-0 verloren. Gebeurt dat weer, dan liggen ze uit het toernooi.

Maar het gestuntel van onze oude voetbalhelden raakt ons niet meer. We hebben nieuwe heldinnen. Wat is er gebeurd?

Lang was damesvoetbal als herenlingerie. Het zag er raar uit, knelde en schuurde van alle kanten en je keek er hooguit stiekem naar. Nog steeds levert vrouwenvoetbal vreselijke vertoningen op. Wat werden ons de afgelopen week slaapverwekkende wedstrijden voorgeschoteld. Slechte passes, blunderende keepers en mislukte schoten op doel. Waarom is het dan toch leuker dan mannenvoetbal?
Doordat die vrouwen zich de pleuris werken. Ze knokken om elke bal. Spelen continue naar voren. Niks tikkie terug, ze gedragen zich als leeuwinnen: achter die prooi aan! Terwijl mannetjesleeuwen lamlendig in de schaduw op hun verdorde lauweren rusten. Ik heb weer genoten van voetbal zonder continu op de scheidsrechter mekkerende miljonairs. Zonder lamlendig heen en weer getik door elf over een dood paard getilde wereldsterren.

Onze leeuwinnen krijgen aan Engeland een hele kluif. Van de twintig ontmoetingen wonnen ze er maar drie. Maar áls ze winnen... Dan wacht zondag Oostenrijk of Denemarken en lijkt een tocht door de Amsterdamse grachten binnen bereik.

En ook een supersnelle inhaalslag. Dan verdienen voetbalvrouwen over enkele jaren net zoveel als hun mannelijke collega's. Dan is het een kwestie van tijd totdat ook voor de dames elk slap tikkie terug tienduizend euro oplevert. Dan worden het sterren die meer mekkeren dan stralen. Dan is de emancipatie voltooid.