Afbeelding
Foto: Henk van Coolwijk

Zwerm bijen bij kerk in Dreumel

DREUMEL - Bij de St. Barbarakerk in Dreumel streek vorige week dinsdag een zwerm neer. De bijen hadden zich verschanst aan de muur, precies naast de ingang van de kerk. Voor pastoor Massaer reden om een imker te bellen, die de zwerm kon verwijderen.

Jeffrey Westerink en Nadine Schalk, van de lokale imkerij 't Honingweitje, waren snel met een bijenkast ter plaatse. Eerst werden de bijen bespoten met wat water, daarna werden ze in de bijenkast geleid. Binnen tien minuten was de hele operatie voorbij. Volgens Nadine komt het niet vaak voor dat een zwerm nog 'zwermt' in juli. Ze geeft desgevraagd aan dat mensen niet bang hoeven te zijn wanneer ze een zwerm vinden: 'In principe zijn zwermende bijen niet gevaarlijk. Wel is het verstandig een imker te bellen, om het volk te scheppen (te verwijderen, red.)'

Nadine en Jeffrey zijn beginnende imkers. Het bijenvolk dat zich aan de kerk had vastgeklampt was de eerste zwerm die zij schepten. 'Dat was best spannend, maar het is prima verlopen', aldus de twee. Fotograaf Henk van Coolwijk legde het tafereel vast met zijn camera.