De teamleden van Team Puiflijk, v.l.n.r.: Ruben, Tom, Gerard, Marian, 
Henry, Machteld, Peter, Paméla, Gerard en Harm.
De teamleden van Team Puiflijk, v.l.n.r.: Ruben, Tom, Gerard, Marian, Henry, Machteld, Peter, Paméla, Gerard en Harm. Foto: Menno Binsma

Puiflijk viert Zomer in Gelderland

PUIFLIJK – Presentatrice Angelique Krüger komt donderdag 10 augustus met haar crew naar Puiflijk voor de opnames van Zomer in Gelderland, hét zomerprogramma van Omroep Gelderland. Puiflijk is daarmee in de race voor de titel 'Mooiste plaats van Gelderland'.


Een team van tien enthousiaste dorpsbewoners zet zich die dag in om Puiflijk om de kaart te zetten. Daarnaast kan het Puiflijk-team door middel van opdrachten geld verdienen voor een lokaal goed doel. Welk goede doel het team voor ogen heeft is nog even geheim. Wel kan gezegd worden dat de financiële bijdrage gebruikt wordt om Puiflijk ook ná 10 augustus op de kaart te zetten.

Dorpsverleden

Het belangrijkste onderdeel van de dag vormt het bouwen van een decor. Het thema daarvan wordt pas op de dag zelf op Radio Gelderland bekend gemaakt. Het resultaat is 's avonds te bewonderen tijdens de live-uitzending.

Een ander hoogtepunt is de parade, waarmee het team het dorp kan promoten. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor het dorpsverleden. Van de Romeinse tijd tot de tabaksteelt midden vorige eeuw, alles komt aan bod. De parade wordt afgesloten met een 'tableau vivant', ofwel een levend schilderij, van Puiflijk anno nu.

Uitdaging

'Het is een grote uitdaging, maar dat maakt het juist mooi', vertelt teamlid Gerard van de Graaf. 'De bouwopdracht voor die dag is nog een verassing, maar we zijn op alles voorbereid. We hebben veel materiaal ingeslagen, zoals kwasten en plaatwerk. We weten immers nog niet wat we nodig hebben. Gelukkig helpen veel mensen op de achtergrond mee, we hebben overal wel een mannetje voor achter de hand.'

Live op radio en tv

Bij alles wat het team op 10 augustus doet worden de deelnemers live gevolgd op radio en tv. Radio-verslaggever Alberto bezoekt die dag tevens een aantal bijzondere plekken in Puiflijk, waarvan korte fragmenten in de televisie-uitzending te zien zullen zijn. Gedurende de dag worden ook enkele dorpsbewoners geïnterviewd over het leven van alledag. Om 18.20 uur begint de live-uitzending op televisie.

Stemmen

De teamleden roepen iedereen op om donderdag 10 augustus naar het plein bij dorpshuis De Lier te komen. Elke aanwezige is punten waard, dus hoe meer mensen, hoe meer kans op de winst. De toegang is gratis. Daarnaast kunnen er punten verdiend worden door stemmen. Stemmen op Puiflijk kan op donderdag 10 augustus de hele dag via de gratis te downloaden Zomer in Gelderland app.

Dorpsfeest

De avond wordt afgesloten met het zingen van het Zomer in Gelderland lied door de Puiflijkse zanger Erik Adams. Aansluitend is er een dorpsfeest op het plein bij De Lier.