Moonkings.
Moonkings. Foto: Management Moonkings

Adje Vandenberg op Zeeltje 2017

DEEST – Wie de naam Adrian, 'Adje', Vandenberg hoort, zal gelijk een link leggen naar de band Vandenberg of Whitesnake. Met beide bands maakte hij in het vorige millennium furore als gitarist. Sinds drie jaar heeft Vandenberg echter een nieuw project, genaamd Vandenberg's Moonkings. De internationale tournee van deze band strijkt op zaterdag 19 augustus neer op Festival Zeeltje.

Door Henri Maillé


Vandenberg's muzikale carrière begon in de jaren zeventig, waarin hij met de bluesrockband Teaser zijn eerste, zij het bescheiden, hit 'Do it to me' mocht noteren. Echt bekend binnen de vaderlandse rockscene werd hij pas toen hij in 1980 de band oprichtte die zijn eigen naam zou dragen: Vandenberg. Met het nummer 'Burning Heart' had de groep niet alleen in Nederland veel succes, maar ook onder andere in de Verenigde Staten en Japan. In de VS was het succes dusdanig dat de band onder meer als surprise-act mocht optreden bij Ozzy Osbourne en Kiss.

Na drie albums besloot Vandenberg echter om in 1987 zijn eigen band te ontbinden en verder te gaan in de band WhiteSnake. Met deze Britse hardrockband scoorde hij vervolgens twee internationale hits, genaamd 'Here I go again' en 'Is this love'. Maar ook dit muzikale experiment kende zijn einde, toen hij in 1999 besloot te stoppen bij WhiteSnake, om zich meer te richten op zijn tweede passie: schilderen.

Vandenberg's Moonkings

Maar zoals zo vaak bij een muzikant in hart en in nieren, kruipt het bloed waar het niet gaan kan, en in 2013 richtte Vandenberg samen met Jan Hoving, Sem Christoffel en Mart Nijen Es een nieuwe band op met de naam Vandenberg's Moonkings. Hun debuutalbum 'Moonkings' gooide gelijk hoge ogen, getuige de Buma Rocks Export Award die de band in 2014 in ontvangst mocht nemen. Nadien volgden er niet alleen optredens in Nederland, maar ook in onder meer België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zweden, Spanje en Japan. Op 19 augustus zal dus Deest worden toegevoegd aan dit imposante palmares.

Meer informatie

Voor meer informatie over Festival Zeeltje, de programmering en kaarten, zie: www.festivalzeeltje.nl.