Inwoners uit bijstand

DRUTEN - De gemeente Druten haalt alles uit de kast om inwoners uit de bijstand te halen en/of te houden. 'Je kunt het laten bij doorverwijzen van bijstandsgerechtigden naar het Werkbedrijf in Nijmegen. Daarmee hou je zo'n kleine dertig Drutenaren uit de bijstand. Maar dat vinden we te weinig, daar laten we het niet bij', aldus wethouder Sjef van Elk.

Door Piet Zeeuwen

Het aantal instromers in de bijstand groeit harder dan de uitstroom. En dat zit de gemeente Druten absoluut niet lekker. Zaten er in 2013 nog 187 mensen in de bijstand, anno 2017 zijn dat er 271. Die groei komt volgens Van Elk door jongeren die vroeger in het Wajongtraject zaten, de toename van statushouders (20) en omdat senioren pas later dan hun 65ste doorstromen naar de AOW.
Samen met een team van ambtenaren heeft Van Elk een plan opgezet om mensen die op de bank dreigen te komen zitten weer aan het werk te krijgen: hetzij middels vrijwilligerswerk, hetzij middels een betaalde baan. Het plan bestaat uit negen projecten en is volgens Van Elk meer gebaseerd op sociale dan op financiƫle gronden. Al erkent hij ook ruiterlijk dat de uiterst gezonde financiƫle toestand waarin de gemeente momenteel verkeert natuurlijk ook gunstig is voor de plannen. Unaniem ging de gemeenteraad akkoord met het traject dat de komende twee jaar dik 240.000 euro gaat kosten.

Projecten

Een van de negen projecten richt zich op de sociale activering, waarbij mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt intensief worden begeleid. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van vaardigheden die noodzakelijk zijn voor zelfstandigheid en arbeidsparticipatie. Vanuit het project 'Mode met een missie' gaan kandidaten kleding maken die verkocht zal worden in de winkel van Annette mode. Het totale traject wordt nog dit jaar opgestart.