Het aantal inwoners in Maas en Waal is de afgelopen decennia flink gestegen. De komende weken maakt de Maas&Waler een reis door de tijd, waarbij de groei van de dorpen wordt belicht. Vandaag: Ewijk.


Het gebied waar Ewijk nu ligt werd vroeger mogelijk al door de Romeinen bewoond. In ieder geval worden er met regelmaat Romeinse opgravingen gedaan. In 1840 omvat de gemeente Ewijk 289 huizen met 1.663 inwoners. De kern Ewijk is gegroeid vanuit een kruising van oude wegen: de Vordingstraat, de Klaphekstraat en de Julianastraat - Hoogstraat. Dit bestaande wegenpatroon is de basis geworden voor verdere groei van het dorp en fungeert als structuurdrager.
Vanaf 1950 zijn er ten oosten en zuiden van het centrum woonbuurten gebouwd, gekenmerkt door een blokvormig stratenpatroon. In de jaren '70 is begonnen met uitbreiding ten westen van het centrum, middels de wijken Vording I, II en III. Aan het eind van de jaren '80 is de Boskamp gebouwd, evenals een uitbreiding op Vording III, De Uilenburg. Midden jaren '90 werd de nieuwbouwbuurt Schaapslanden & Ruiterslanden gerealiseerd. De meest recente uitbreidingswijken zijn Keizershoeve I en II (met resp. 162 en 142 woningen).
Momenteel ligt het inwonertal van Ewijk rond de 3.850 en kent het dorp ongeveer 1.600 woningen. Met de realisatie van de wijk De Woerd, na 2019, komen daar nog eens 285 woningen bij.