Het samengesteld feestcomité Druten-West.
Het samengesteld feestcomité Druten-West. Foto: John Slot

Druten West vijftig jaar jong

DRUTEN - In de zonnige zomer van 1964 werden de geesten rijp om de toen toekomstige nieuwbouwwijk Druten-West, aan de hand van het toenmalige uitbreidingsplan, handen en voeten te gaan geven. Een stratenpatroon met trottoirs, riolering en plantsoentjes werd aangelegd, waaraan met name sociale woningbouw en enkele koopwoningen gebouwd werden. In september 2017 viert de wijk het vijftigjarig bestaan, en daarvoor wordt momenteel een feestprogramma samengesteld.

Door Wil van den Dobbelsteen


De woningnood was destijds hoog, en daardoor mede de reden dat in een, voor die tijd, ijltempo woningen moesten worden gebouwd. Daarbij lag er, vanwege de sanering van onder meer de Horst en een stuk Waalbandijk, de dwingende vraag om, al of niet gedwongen, te verhuizen naar met name deze nieuwbouwwijk.

Straatnamen

Regeren is vooruitzien, wordt altijd gezegd, dus ook die nieuwe straten in die nieuwe wijk dienden een naam te krijgen. Bij die naamgeving werd er teruggegrepen naar het oude dijk- en waterrecht. Oók om de betekenis van dergelijke termen bij de bevolking, en met name bij de inwoners van de wijk, te laten voortleven. Iedere nieuwe bewoner kreeg in 1965 en enkele jaren daarna een boekwerkje waarin een en ander werd uitgelegd.

Woningbouw

De spaden gingen de grond in en bijvoorbeeld aannemer Guelen uit Wijchen bouwde de gedeeltelijk geprefabriceerde woningen in blokken aan de Heemraden-, Buurmeester-, Landschrijver-, Genecht- en Klokkenslagstraat. Dit stuk wijk liep vol. De Heuvel en Loofschouw-, Tuinschouw-, Ciering-, Hoefslag-, Dijkgraaf-, Weerpenning- en Zevengeversstraat volgden. Later volgden de Van Delenshof en de Aardschouw- en Spadesteekstraat. De laatste straten waar de eigen woningbouw de boventoon voerde. De rest van de wijk volgde in nagenoeg dezelfde stroom, zoals de bouw van de kleuter- en basisschool ' t Schrijverke, het instructiebad, de sporthal (1970) en al eerder het gemeentehuis (1969) aan de Heuvel. Evenals de parkeerkuil en de winkels aan de Heuvel.

Vooruitgang

Bewoners uit de oude (dijk-)woningen en jonge huisvesters voelden toen de vooruitgang in hun huisvesting en hun welzijn. In de vaart der volkeren stond er 'in de Heuvel' al de protestants christelijke School met de Bijbel en aan de Geerstraat het Pax Christi college met daarachter weer de, al in 1949 gebouwde, Johannes Bosco Mulo-school. Aan de Heuvel verrees tegenover de sporthal de bibliotheek en het Regionaal Maatschappelijk Centrum.

Renovatie

De tijd schreed voort, met als gevolg dat in de jaren 2005 en daarna een gedeelte van de wijk een grondige renovatie onderging. De jaren begonnen te tellen, en ook daarom verrezen er aan de Heuvel en de Tuinschouwstraat seniorenwoningen en werd het instructiebad op het terrein "van 't kasteel" gesloopt en verrezen er het flatje en de witte woningen op Van Delenshof. Aan de Van Heemstraweg, maar wel in de wijk, de vierkante flat 'De Heemraad' en het ronde appartementencomplex 'Het Wagenwiel'. Weer later kwamen er de woningen aan de Aardschouwstraat en de huurappartementen 'de Maanmeester' en 'de Buurmeester'.

Feestprogramma

Druten West, een wijk die vijftig jaar jong bleef en in beweging, getuige ook de speelvoorzieningen aan de Landschrijverstraat. Zo blijkt ook dat de wijkraad en de buurtverenigingen de handen ineen hebben geslagen en de koppen bij elkaar gestoken hebben om in september 2017 het gouden bestaan van de wijk te vieren. Er komt een feestprogramma waar de hele wijk aan deel kan nemen.

Een speciaal ingesteld feestcomité heeft dat programma volop in voorbereiding. Wanneer dat gereed is zal dit uiteraard uitgebreid worden gepresenteerd.