Extra techniek lessen

MAAS EN WAAL - In het schooljaar 2016/2017 is door zeven scholen van Stichting SPOM een subsidie aangevraagd bij het Kenniscentrum voor Wetenschap en Techniek Gelderland (KWTG). Het KWTG motiveert om wetenschap en technologie in het onderwijs te implementeren. Zij stimuleert innovatieprojecten door jaarlijkse subsidies beschikbaar te stellen.

Door Robert Henzen

"Een goede promotie voor de scholen, het Tech-Lokaal én voor Maas & Waal" volgens Johan Reijers, eindcoördinator van het Tech-Lokaal Maas & Waal.

Stichting Meerwaarde Maas en Waal verzorgde in het Tech-Lokaal zowel in het vorige als in het afgelopen schooljaar 80 maal techniekeducatie voor scholieren van de groepen 7 en 8 van alle 15 basisscholen van Stichting SPOM. Daarnaast hebben zij dit schooljaar dankzij de KWTG subsidies ook techniek verzorgd op de locaties van zeven SPOM scholen. De docenten en leerlingen werden begeleid door vrijwilligers en studenten van het Tech-Lokaal, geschoold op technisch vlak en bijgeschoold op het gebied van onderzoekend en ontdekkend leren (OOL). Het was een groot succes, aldus de directeuren van alle zeven scholen.

Dit programma is vooral een succes door de goede samenwerking tussen directie en leerkrachten van SPOM, experts van KWTG, enthousiaste en geschoolde stagiaires en vrijwilligers van Tech-Lokaal en de opgedane kennis op gebied van onderzoekend leren via Hogeschool Arnhem Nijmegen. De HAN heeft inmiddels een nieuwe opleidingen ontwikkeld ('Onderwijskundig Expert Wetenschap en Technologie') van 16 avonden en geeft gratis trainingen onderzoekend leren voor leraren PO, VO en MBO. Het bestuur van SPOM en de projectleider van het Tech-Lokaal zijn aan het inventariseren wie deze opleidingen wil gaan volgen. Lees meer op www.tech-lokaal.nl bij nieuws.

"Een mooie start, die een vervolg noodzakelijk maakt om het techniek aanbod in de scholen duurzaam te maken", aldus Lia van Meegen, bestuurder Stichting SPOM.