Fien Barten ontvangt een oorkonde vanwege haar 50-jarig jubileum.
Fien Barten ontvangt een oorkonde vanwege haar 50-jarig jubileum. Foto: Hans Barten

Zangvereniging Orpheus zet jubilarissen in het zonnetje

DRUTEN - Maandag 10 juli zijn negen jubilarissen van Koninklijke Gemengde Zangvereniging Orpheus in het zonnetje gezet. Jubilaris 'nummer tien', Fien Barten, kreeg een 'VIP'' behandeling.

Vanwege haar hoge leeftijd werd Fien Barten thuis bezocht door de voorzitter, Harrie Nillesen, en de secretaris, Cary van de Burgt. Behalve een boeket bloemen kreeg zij ook een oorkonde uitgereikt vanwege haar 50-jarig lidmaatschap van Orpheus.

Bij de zangvereniging werden de negen andere jubilarissen gezamenlijk in het zonnetje gezet. Frans Lewiszong is vijftig jaar koorlid en zingt de baspartij. Hij komt uit een muzikaal nest en werd al op zijn zeventiende lid van het koor. Ook is Frans geluidstechnicus en maakt hij opnames van optredens, die hij ook op cd zet. Koorlid Ria van Haaften viert haar veertigjarig jubileum. Ze zingt bij de sopranen en is daarnaast ook lid van het kerkkoor.
Daarnaast zijn er zeven leden die hun twaalf en een half jarig jubileum vieren: Gerda Bouwman, Cary van de Burgt, Joop Foks, Elvira Heukelom, Harrie Nillesen, Jan Sas en Ria Verbruggen.

Rijke historie
Zangvereniging Orpheus bestaat inmiddels 168 jaar. De vereniging werd in 1849 door de Duitse musicus Herman Bergerhoff opgericht, in eerste instantie als mannenkoor. Na de eerste wereldoorlog werd de legendarische dirigent Piet Versloot aangetrokken. Hij bleef 40 jaar (tot aan zijn dood) dirigent, inspirator en grote promotor van de vereniging. In 1935 richtte hij een vrouwenkoor op dat in 1946 werd samengevoegd met Orpheus. Drie jaar na de fusie van de twee koren, in 1949, werd aan Orpheus het predikaat Koninklijk toegekend. Hare Majesteit Koningin Juliana verleende deze onderscheiding ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het koor. Orpheus heeft gedurende haar lange bestaan vaak deelgenomen aan concoursen in het binnen- en buitenland.

v.l.n.r.: Harrie Nillesen, Cary van de Burgt, Elvira Heukelom, Ria Verbruggen, Gerda Bouman, Jan Sas, Ria van Haaften, Joop Foks en Frans Lewiszong.