Bernard J. Janssen en zijn vrouw Wilhelmina M. den Bieman met hun kinderen voor hun boerderij aan de Waterstraat.
Bernard J. Janssen en zijn vrouw Wilhelmina M. den Bieman met hun kinderen voor hun boerderij aan de Waterstraat. Foto: Archief familie Janssen-den Bieman

Zoektocht naar informatie over crossing van Britse parachutisten in 1944


BENEDEN-/BOVEN-LEEUWEN - Van de hand van schrijver Bart Belonje verscheen in mei van dit jaar 'To Honour and Remember'. Een boek over de noodlanding van een groep Britse parachutisten tijdens de tweede dag van de Slag om Arnhem, in september 1944. De eerste druk van die uitgave over die gebeurtenis was vlot uitverkocht. De schrijver uit Nieuwerkerk aan den IJssel werkt nu aan de herdruk, en is driftig op zoek naar aanvullende informatie.

Door Anton Janssen

De belevenissen van de Britten speelden zich af tijdens het offensief van de geallieerden, beter bekend als Market Garden. Het Amerikaanse vliegtuig werd op 18 september 1944 boven de Betuwe door Duits afweergeschut geraakt en maakte een noodlanding bij Opheusden. De para's sprongen naar beneden en werden door leden van de ondergrondse opgevangen.

Familie Janssen-den Bieman
De schrijver haalt op: 'Het vliegtuig heeft de Ginkelse hei niet gehaald. Ik had in Engeland contacten met familie van de para's, maar stuit op onduidelijkheden waarover ik graag met mensen uit Maas en Waal in contact kom.'

'Ik weet dat de overlevenden van het gecrashte vliegtuig enkele dagen erna door verzetsmensen naar Maas en Waal zijn gebracht en op de boerderij van de familie Janssen-den Bieman aan de Waterstraat in Boven-Leeuwen belandden', aldus de bevlogen Belonje.
Oversteek
Belonje kwam in contact met hobby-streekhistoricus Paul van Dinteren uit Druten, die hem waardevolle informatie over de belevenissen verstrekte. Zo werd duidelijk dat mensen uit het verzet uit de Betuwe en Maas en Waal de vijftien gestrande para's vanaf de steenfabriek in IJzendoorn, in drie roeiboten, de oversteek van de Waal lieten maken.

Leeuwense verzetsmensen
Volgens Belonje en Van Dinteren was de bijdrage van Leeuwense verzetsmensen van groot belang bij de gevaarlijke vlucht over de Waal en het verblijf hier, in afwachting van de ontsnapping naar reeds bevrijd gebied.

De herdruk zal met aanvullende informatie aan waarde winnen: 'Het zou super zijn wanneer we in contact kunnen komen met mensen (of hun nabestaanden) die de gebeurtenissen hebben meegemaakt of er via overlevering over gehoord hebben. Respons op onze oproep is erg welkom.'
Informatie
De herdruk van het boek richt zich speciaal op organisaties van veteranen in het Verenigd Koninkrijk.
Voor de herdruk is Belonje op zoek naar meer informatie, met name over de gebeurtenissen in Beneden- en Boven-Leeuwen na de Waal crossing. Hij zoekt contact met mensen (of hun nabestaanden) uit de streek die over betrouwbare gegevens beschikken, waaronder geschriften, aantekeningen, oorlogsdagboeken, foto's of anderszins.
Reacties
Bijdragen en reacties kunnen worden doorgegeven aan Bart Belonje (tel. 06-23 44 32 47 of per mail: info@bartbelonje.com) of Paul van Dinteren (tel. 0487-51 67 79). Mailen kan ook naar: redactie@demaasenwaler.nl.