De e-bike wint steeds meer aan populariteit.
De e-bike wint steeds meer aan populariteit. Foto: Studio Pannekoek

Geluid om plan E-bike regio te omarmen wordt krachtiger

MAAS EN WAAL - Het Land van Maas en Waal als E-bike regio in 2020, dat is de ambitie van de samenwerkende raadsleden van Kernachtig Wijchen, Beuningen Nu & Morgen en Kernachtig Druten. Eind vorig jaar riepen zij inwoners in deze krant op om het vervoersmiddel te omarmen. Volgens hen kan de e-bike in de nabije toekomst namelijk een grote rol spelen in de ontwikkeling van de mobiliteit, en daarmee ook het toerisme, in onze streek.

Wie denkt dat de e-bike een oubollig karakter heeft, heeft het mis. 'Het aantal inwoners met een e-bike groeit explosief', vertelt Martijn Verharen, raadslid namens Kernachtig Wijchen. 'Dankzij de voordelen van een e-bike vervagen afstanden steeds meer. In een plattelandsregio met veel kleine kernen en een versnipperd openbaarvervoernetwerk kan dit vervoersmiddel dan ook zorgen voor meer verbinding.'

Denktank
Die mening deelden zo'n dertig vertegenwoordigers van verschillende leefbaarheidsgroepen uit de regio, die onlangs deelnamen aan een zogeheten 'denktank' in Kasteel Wijchen. Samen met afgevaardigden van de provincie en de fietsersbond Gelderland brainstormden zij over de mogelijkheden voor de profilering van het Land van Maas en Waal als E-bike regio in 2020. Verschillende experts uit het werkveld deelden hun visie op de mobiliteitsontwikkeling van onze streek door middel van e-bikes.

Beleidsvisie
'Er is onder meer nagedacht over het inrichten van goede, veilige stallingen, oplaadpunten en reparatievoorzieningen, maar ook over het aanleggen en verbeteren van (snel)fietspaden, met daarbij veilige verlichting', aldus Verharen. Uiteindelijk werden er ruim 50 ideeën ingebracht. 'Deze worden de komende tijd uitgewerkt in een beleidsvisie en voorlopig actieplan. Hierover zal verder gesproken worden tijdens een volgende denktank in oktober.'

Centrum van e-bikes
Het nieuwe treinstation van Wijchen, de enige spoorverbinding in de streek, moet in de toekomst het centrum van e-bike routes en faciliteiten vormen. 'Van daaruit kan men de streek verder per (leen)e-bike gaan ontdekken. Dat biedt legio mogelijkheden voor het toerisme, waardoor populaire attracties en evenementen als De Tuinen van Appeltern en de Maas en Waalse Oogstdagen beter bereikbaar worden.