Social Media Schaarste

Met een klein berichtje meldde De Gelderlander dat wethouder Piet de Klein de nieuwe lijsttrekker is van Beuningen Nu & Morgen.

Benieuwd waarom juist hij deze eervolle taak krijgt, dook ik de digitale snelweg op voor meer nieuws. Maar op de overigens keurig nette BN&M website werd ik inhoudelijk niets wijzer.

Ook op Facebook liet de partij niet veel los, wel viel op hoe actief ze daar zijn. Er worden geregeld filmpjes en verhalen geplaatst op hun pagina die al 532 likes heeft. Lang niet slecht voor een politieke partij in een kleine gemeente als Beuningen.

Helaas blijkt BN&M een pionier op online gebied. Partijen als D66 en CDA doen op hun sites pogingen actueel te zijn, maar spannend is het allemaal niet.

De VVD blijkt gewoon onderdeel van het netwerk Nijmegen en hebben Beuningen kennelijk dus al opgeheven. Het laatste bericht van de PvdA dateert van 26 juni vorig jaar en GroenLinks spant de kroon... Ze hebben niet eens een site!

De Beuningse oppositiepartijen zijn wel allemaal te vinden op Facebook. Daar doet GroenLinks het prima, zeker vergeleken met de VVD en het CDA. De laatste liberale post stamt uit november 2016 en de christen democraten lieten afgelopen maart nog van zich horen. Op 9 juni lanceerde de PvdA een zoektocht naar politiek talent onder hun volgers, maar dat zijn er 23 dus dat was in een middagje bekeken.

Helaas voor de oppositie doen BN&M en coalitiepartner D66 het stukken beter. D66 post geregeld en heeft 206 likes.

Waarom al die digitale duimpjes belangrijk zijn? Je kunt er bij de bakker inderdaad geen brood van kopen. Maar online zichtbaarheid zijn is onbetaalbaar in een tijd waarin jongeren de politiek links laten liggen.

Dit bedroevend aantal likes en posts voor de online oppositie is alleen maar gunstig voor Piet de Klein. Zo is hij niet alleen nu al lijsttrekker, maar straks met gemak ook weer wethouder.

Dhr. E. van Wijk