Afbeelding
Foto: Marcel de joong

Hondsdolheid bij vossen

Hondsdolheid bij vossen

Samen met mijn hond Saar struin ik dagelijks door de natuur, vaak in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.

Op 5 juni jl. las ik een bericht op Facebook dat een jonge vos mogelijk besmet zou zijn met het rabiësvirus, in de volksmond ook hondsdolheid genoemd. De jonge vos was in de vroege ochtend gezien op een weg aan de rand van Deest. In het bijgesloten filmpje zag je inderdaad dat de jonge vos een nogal vreemd gedrag vertoonde.

De mevrouw had de dierenambulance gebeld maar deze wilde niet komen, waarna ze de politie heeft gebeld. Die hebben op hun beurt een boswachter ingeschakeld. Uiteindelijk is de jonge vos afgeschoten waarmee verder lijden bespaard is gebleven. Het risico is ook te groot om deze zieke vos te laten lopen. In de vrije natuur zou de jonge vos het ook niet overleefd hebben. Hulde voor de mevrouw, politie en de betreffende boswachter.

De laatste rabiësuitbraak onder dieren dateert uit 1988. Deze uitbraak is toen bestreden met een grote vaccinatiecampagne onder vossen (lokazen met vaccin). Sindsdien heeft er in Nederland geen grote overdracht van het klassieke rabiësvirus onder dieren meer plaatsgevonden.

De eerste keer dat ik het filmpje van de jonge vos zag, dacht ik niet direct aan een rabiësbesmetting. Ik had ooit gelezen dat besmette vossen kwijlen en agressief kunnen zijn en deze was dat niet. Later las ik op internet dat wilde dieren die een opvallende tamheid vertonen ook een symptoom kan zijn van besmetting met het rabiësvirus. De boswachter heeft de vos meegenomen en het is voor mij onduidelijk of de vos is onderzocht. Het zou me verbazen als dit niet de procedure zou zijn bij een mogelijke besmetting met het rabiësvirus. We wachten af.

Ook al is vaccinatie tegen hondsdolheid in Nederland niet meer verplicht, ik laat Saar wel tegen inenten. Ik moet er niet aan denken dat ze besmet raakt. Een besmetting met het rabiësvirus heeft namelijk altijd een fatale afloop. Saar loopt veel in de natuur en komt regelmatig in contact met vossen.

Link van het filmpje van de jonge vos op Twitter.