'De zestiger jaren in Maas en Waal' in museum Tweestromenland

BENEDEN-LEEUWEN - In streekmuseum Tweestromenland is de komende maanden de wisselexpositie 'De Zestiger Jaren in het Land van Maas en Waal te zien'. In de expositie veel aandacht voor de tijd waarin men langzamerhand de Tweede Wereldoorlog kon vergeten, er voor iedereen werk was en de welvaart eindelijk weer groeide.

De zestiger jaren was de tijd dat men zich een wasmachine en een mooie zitkamer kon veroorloven, en men spaarde voor een bromfiets. Een autootje was voor de 'gewone man' vaak nog een droom, evenals een eigen huis. De expositie laat zien wat er in zestiger jaren in en rond het huis zoal veranderde en wat het betekende voor de mensen. Van de radio met FM tot kleurentelevisie, platenspeler en bandrecorder. Ook de keuken veranderde. De elektrische mixer, koffiezetmachine, wasmachine met droger en allerlei andere hulpjes om het leven van 'moeder de vrouw' wat gemakkelijker te maken.

Muziek
Met de groeiende welvaart kwam er ruimte voor meer ontspanning. Jongeren hadden vaak al een eigen platenspeler en kochten 'singles' met hits van hun idolen. Echte fans kochten zelfs lp's vol met liedjes. Nederlandse artiesten en groepen werden zeer populair en verschillende groepen vierden triomfen in het buitenland.

Maas en Waalse groepen
In deze periode ontstonden ook in Maas en Waal verschillende groepen die optraden in dorpshuizen en feestzalen. Sommige van hen haalden zelfs met eigen, originele nummers de landelijke hitlijsten. De expositie laat dit allemaal herleven. Museum Tweestromenland is momenteel bezig om verschillende van deze groepen in het museum te laten optreden.

Meer informatie
De unieke expositie, over een belangrijke periode in het Land van Maas en Waal, is nog te zien tot en met 5 november. Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 5 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar betalen 2,50 euro.

Meer informatie over het museum, de exposities en activtieiten, zie www.museumtweestromenland.nl.