Praatjesmakers

Amerikanen geloven dat iedere krantenjongen president kan worden en in West Maas en Waal meent men dat er in iedere burger een meester schuilt. Althans, dat blijkt uit de profielschets voor de nieuwe burgervader.
Er wordt namelijk niet gezocht naar een ervaren bestuurder of carrièrepoliticus, maar naar 'een verbinder die openbare orde en veiligheid in de gemeente hoog in het vaandel heeft staan'. Kortom, op een enkele anarchist na, is iedereen geknipt voor de job.
Serieuze kandidaten kunnen niets met deze opeenstapeling van gezapige gemeenplaatsen. Dat vond ook Commissaris van De Koning Cornielje, die er bij de gemeenteraad op had gehamerd dat ze met concretere eisen kwamen. Eigenwijs als altijd, deed de gemeenteraad vooral z'n eigen zin, met deze potsierlijke profielschets als gevolg.

Al laten ze over één punt geen onduidelijkheid bestaan: de nieuwe burgemeester moet hoe dan ook de keuze zelfstandig te blijven respecteren en daar vooral geen eigen mening over hebben. Letterlijk staat er: 'Zelfstandig blijven met een professionele gemeentelijke organisatie en door samenwerking, is de lijn die het gemeentebestuur van West Maas en Waal heeft ingezet. We willen op die manier zelf het beleid voor onder meer welzijn en ruimte bepalen.'

Kortom: een vage profielschets met een onvermurwbaar, onhaalbaar toekomstbeeld dat als een molensteen om je nek hangt.
Je denkt als carrièrepoliticus wel twee keer na voordat je je cv op de bus doet.
Bijna vergeten: de gemeenteraad wil ook nog eens dat de nieuwe burgemeester een 'ambassadeur' is die zowel binnen als buiten de gemeente zichtbaar is. Kortom iemand met hart voor West Maas en Waal, zonder al teveel politieke ballast. Dan heb ik de oplossing: bel Jochem van Gelder en bied hem gewoon die baan aan. Hij woont in Beneden-Leeuwen, is binnen en buiten de gemeentegrenzen bekend en heeft genoeg tijd sinds SBS 6 hem de deur wees. En belangrijker nog: hij weet als geen ander raad met babbelzieke praatjesmakers...

Dhr. E. van Wijk