Altèd te Loat te bewonderen tijdens Maasfeesten Appeltern
Altèd te Loat te bewonderen tijdens Maasfeesten Appeltern Foto: Mario van der Velden

Muziek en sportiviteit tijdens Maasfeesten Appeltern

APPELTERN - Op een nieuwe stek aan de oevers van de Maas barst over tien dagen het Appelternse feestweekend los. Het jaarlijkse dorpsfeest is omgedoopt tot Maasfeesten en kent traditiegetrouw diverse muzikale en sportieve onderdelen.

Op vrijdag 7 juli trapt de basisschooljeugd af met een spannende speurtocht, die wordt afgesloten met een inleiding 2 kolomswingende kinderdisco. In het kader van Mater Mosa verzorgt zangkoor Hullie vanaf 21.00 uur een uniek concert vanaf een afgemeerde dekschuit in de Maas. Vier muzikanten en negentien zangers/zangeressen laten hun repertoire horen in het Maos en Waols dialect, op muziek van nummers uit de Top 2000 en liedjes van de Bewoarsmiense en Bloak. De teksten worden vertoond op een groot scherm.

Appelternloop
Voor sportievelingen staat zaterdag 8 juli de 29e Appelternloop op het programma. In verband met de nieuwe locatie van het plaatselijke dorpsfeest zijn start en finish dit jaar op de Maasdijk ter hoogte van de RK kerk. Om 17.00 uur starten de jeugdlopen van 750 meter en 1 en 3 kilometer. Om 18.00 uur wordt het startsein voor de 5, 10 en 15 kilometer gegeven. Inschrijven kan vooraf via inschrijven.nl en op de dag zelf vanaf 16.00 uur in de gymzaal aan de Van der Capellenstraat. De Appelternloop is onderdeel van PK HardloopCircuit. Meteen na de prijsuitreiking barst het traditionele Stijve Kuitenbal los, met een avondvullend optreden van coverband Junction 12.

Gezinsfietstocht
Zondag 9 juli is er een gezinsfietstocht met routes van 20 en 40 kilometer. Beide routes voeren langs weerszijden van de Maas. Start en finish zijn op het evenemententerrein aan de oude loswal. Starten kan tussen 12.00 en 12.30 uur. Alle deelnemers ontvangen een routebeschrijving, veerpontkaartje(s), een versnapering voor onderweg en een consumptiemunt voor het middagmatinee van Maasfeesten Appeltern. Bij de finish worden de deelnemers feestelijk onthaald. Voor de kinderen staan leuke attracties opgesteld. Het inschrijfgeld bij voorinschrijving bedraagt 3,50 euro en bij daginschrijving 4 euro. Voor kinderen tot en met zestien jaar is deelname gratis. Inschrijven voor de gezinsfietstocht kan via www.komnaardekern.nl. Na aankomst van de deelnemers is er een feestelijk matinee met livemuziek van Pal van den Hoogen en Altèd te Loat. In de middag wordt tevens een panna-toernooi gehouden.

De entree tot de Maasfeesten Appeltern is gratis. Meer informatie over het programma, zie www.komnaardekern.nl.