Ad Arma, Bert van Santen, Quraiseh en Mark Verdoes aan het werk in het atelier.
Ad Arma, Bert van Santen, Quraiseh en Mark Verdoes aan het werk in het atelier. Foto: John van Gelder

Barbaren exposeren in Alphen


ALPHEN - De vier veelzijdige kunstenaars Ad Arma, Bert van Santen, Quraiseh en Mark Verdoes zijn vanaf 26 juni een week lang aan het werk in het atelier van Ad Arma in Alphen. Het resultaat van hun werk is te zien in een unieke tentoonstelling op zondag 2 en zaterdag 8 juli.

Door Constance Moolhuijzen

De vier kunstenaars zijn verenigd in de nieuwe, internationale kunstenaarsgroep Les Barbares d'Esprit, de Denkende Barbaren. De naam is ontstaan toen een zoon van Bert van Santen het huis aan het schilderen was bij kunstenaar Willem den Ouden in Varik. Den Ouden was docent aan de kunstacademie in de tijd van Van Santen en Arma. Zijn vraag aan de zoon was 'ben jij er één van Van Santen die met Arma optrekt? Dat zijn barbaren!' Hij was het duidelijk niet met hun werkwijze eens. De groep maakt nu graag gebruik van het woord barbaren, zij beschouwen het als een geuzennaam.

Zielsverwanten
De vier kunstenaars zijn zielsverwanten en vrienden. Ze hebben een grote overeenkomst in hun manier van werken en denken. Deze week beginnen ze elke dag om twaalf uur aan hun creatieve bezigheden, en gaan door tot in de late uurtjes of zolang hun inspiratie duurt. De veelzijdigheid van de kunstenaars ligt in het feit dat ze beschikken over de vaardigheid in het gebruik van verschillende technieken en een veelheid aan materialen, en het combineren daarvan.

Jongensboek
Ad Arma is de enige die ook aan glazenierskunst doet en de Japanse papierscheptechniek beheerst. De bedoeling is dat de kunstenaars ook aanvullend werken in een product van de ander, of een techniek gaan beheersen die ze nog niet kennen.
Dit alles moet leiden tot verrassend en vernieuwend werk. Voor de mannen voelt het als een jongensboek.
Buitenlandse werkverblijven
De resultaten van hun werkzaamheden zijn te zien op zondag 2 juli en zaterdag 8 juli in de ateliers van Ad Arma, aan de Moordhuizen 12 in Alphen. Beide dagen is publiek welkom tussen 14.00 en 17.00 uur.

De opening is op zondag 2 juli om 14.00 uur en wordt verricht door Piet Augustijn, voormalig directeur van het Gorkums Museum. Deze dag wordt er tevens een brochure over de Barbaren gepresenteerd. Van 18 november tot 23 december 2017 staat een expositie gepland bij Gallery Nine aan de Keizersgracht in Amsterdam. Tevens staan er buitenlandse werkverblijven gepland in Egypte en Marokko.