Een van de bermen waar volgens het beleid niet gemaaid wordt.
Een van de bermen waar volgens het beleid niet gemaaid wordt. Foto: John van Gelder

Wordt het een mooie bijenzomer?

DRUTEN - Er is een oud gezegde: 'Waar de bij ligt uitgeteld, is het droevig met het milieu gesteld.' Misschien had de gemeente díe spreuk wel in gedachten toen zij vorig jaar startte met een bij-vriendelijk maaibeleid. Veel gazons die er altijd mooi strakgeschoren bij lagen werden nog maar één, hooguit twee keer per jaar gemaaid. En dat is natuurlijk goed te zien: velen ergeren zich aan het 'onverzorgde' uiterlijk van de gemeentelijke gazons. Anderen vinden het prima, die kijken waarschijnlijk met een wat meer ecologische blik naar het hoge gras.

Door Piet Zeeuwen

We vroegen drie betrokkenen om hun mening: de wethouder die erover gaat, mensen die twijfelen aan het maaibeleid en een bijenkenner bij uitstek, imker Karin Rijntjes – Broers.

Waar het wethouder Michel Lepoutre om te doen was, was fiks hoog gras op stroken gemeentelijk gazon. Dat het gras niet gemaaid wordt is geen kwestie van laksheid, onwil of bezuinigen, maar optimaal bij-vriendelijk bezig zijn. Lepoutre: 'Bijen komen niet zozeer op het hoge gras af, maar wel op de bloemen en wilde kruiden die in dat hoge gras alle kans krijgen. In minimaal drie jaar hoort de diversiteit aan planten toe te nemen.'

Tegenstander/twijfelaar
Evelien Wijers (43 en marketing-analiste) woont in Druten-Zuid en ergert zich mateloos aan het nieuwe maaibeleid. 'Vooropgesteld: ik ben vóór de bijen. Maar waarom moeten we ons drie jaar lang ergeren aan rommelige gazons tot er bloemen en kruiden in komen. Ik zou zeggen, zaai dan meteen bloemzaad. Nu is het geen gezicht en het stikt in het lange gras van de teken, niet fijn voor hondenbaasjes. En wat te denken van kinderen die door het gras struinen. Eind vorig jaar zou het gras gemaaid en afgevoerd worden. Dit is op veel plaatsen niet gebeurd, zodat insecten konden overwinteren.'

Deskundige
De bijenstand gaat in Nederland al jaren schrikbarend achteruit. Imker Karin Rijntjes - Broers vertelde ons daar vorig jaar al over. Zorgt het bij-vriendelijke gemeentebeleid voor verbetering in die situatie?
'Ja zeker', zegt de imker resoluut. 'Uiteindelijk gaat de Drutense aanpak helpen. En nu erger je je misschien aan het hoge gras, maar als er klaprozen, kruiden en andere bloemen in komen is die ergernis zo voorbij. Maar waarom zou je, zoals mevrouw Wijers het zegt, de natuur niet een handje helpen? Er zijn allerlei zadenmengsels in de handel die bloemen voortbrengen voor bijen, hommels en vlinders.'
Maaien en zaaien
Beide dames worden op hun wenken bediend. Wethouder Lepoutre heeft laten weten dat dit jaar wat kleinere stroken gazon toch weer gemaaid gaan worden.

Ter compensatie wil de gemeente in Druten-Oost, waar men nog veel onbebouwde grond heeft, enkele hectaren gaan inzaaien met bloemenzaad. Dat wordt voor bijen een waar eldorado.