De Braoiersloop brengt wandelaars onder meer over de dijken langs Waal en Maas.
De Braoiersloop brengt wandelaars onder meer over de dijken langs Waal en Maas. Foto: Rinie van Haren

Braoiersloop is ideale voorbereiding Vierdaagse

BENEDEN-LEEUWEN – Voor wandelliefhebbers staat komende zaterdag en zondag de tweede Braoiersloop op het programma. Een mooie en stevige wandeling over de dijken langs Waal en Maas en door het afwisselende polderlandschap. Wandelen is 'hot' in deze streek: verschillende tochten en ook veel avondvierdaagsen staan op de wandelkalender.

Door Anton Janssen

In het voorjaar zijn al verschillende wandelmarsen gehouden, in de komende weken volgen er nog enkele. Vrijwel elk dorp kent een avondvierdaagse of ligt op de route van een parcours. Die wandelavonden trekken veel belangstelling en zijn in trek bij geoefende wandelaars.

Voor die fervente wandelaars past de Braoiersloop prima in de voorbereiding op de Vierdaagse in Nijmegen, die volgende maand editie 101 beleeft. Voor carnavalsvereniging De Braoiers is het bieden van een mooie training voor die lange afstandsmars één van de doelen van haar tocht.

Andere richting
De Braoiersloop wordt gehouden op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni. Het parcours voert de deelnemers door Beneden-Leeuwen, Wamel, Dreumel en Alphen. Peter Hol, Arnold van der Borgh en Theo van Gelder zetten zich in om de tweede editie weer tot een succes te maken: 'Over de loop in 2016 waren we dik tevreden. Onze wandeltocht werd enthousiast ontvangen en leverde veel positieve reacties op. We hebben de routes aangepast en gaan nu een andere richting uit. We willen elk jaar andere dorpen aan doen.'

Groeiend aantal deelnemers
De Braoiersloop gaat grotendeels over verharde wegen en is rolstoelgeschikt. De route is bewegwijzerd, er zijn veel rustplaatsen met zitgelegenheid en er worden ook mobiele sanitaire voorzieningen geplaatst. EHBO ontbreekt natuurlijk niet. In 2016 trok de loop ruim 350 deelnemers, afkomstig uit grote delen van het land. Hol en Van der Borgh: 'We hopen dat het weer onze bondgenoot zal zijn, zodat dit jaar nóg meer deelnemers van een leuke wandeldag kunnen genieten.'

Het startbureau in het Braoiershonk aan de Korte Brouwersstraat 21 is op beide dagen 's morgens al vroeg open. De deelnemers aan de 40 kilometer kunnen vanaf 7.00 uur starten, de 25 kilometer lopers vanaf 7.30 uur, de 15 kilometer lopers vanaf 8.00 uur en de 5 kilometer wandelaars vanaf 9.30 uur. Het startbureau sluit 's middags om 17.00 uur.

Gevarieerd parcours
De Braoiers benadrukken dat hun wandeltocht, die beide dagen kan worden afgelegd, over een gevarieerd parcours gaat en ook geschikt is voor nordic walkers. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.