Mieke Hendriks.
Mieke Hendriks. Foto: John van Gelder

Mieke Hendriks neemt afscheid van de uitvaartbranche

DRUTEN - Mieke Hendriks stapt per 1 juli uit het door haar opgebouwde uitvaartverzorgingsbedrijf. Ze gaat dan namelijk met pensioen.

Door Piet Zeeuwen

Het bedrijf blijft in vertrouwde handen. Ingrid van Dijk – Visser, die eerst bij Mieke werkzaam was, nam in 2013 het bedrijf al over. Mieke kon de laatste vier jaar afbouwen van veertig uur per week naar het definitieve afscheid.

De onderneming die Mieke heeft opgebouwd is een gerenommeerd bedrijf, goed bekend in het Land van Maas en Waal en omstreken. In 1993 begon Mieke, met haar toenmalige man Wim Tromp, aan de Akkerstraat in Bergharen. Wim deed de uitvaarten, Mieke de administratie en de laatste verzorging van de overledene.

Assistentie
Het huwelijk hield helaas geen stand. Met de scheiding besloot Mieke het bedrijf over te kopen en in haar eentje verder te gaan. 'Dat was best wel spannend', aldus Mieke. Ze herinnert zich bijvoorbeeld nog dat ze destijds een advertentie plaatste in de huis-aan-huiskrant 'De Waalkanter'. 'Dat was toentertijd een schande, een uitvaartbedrijf plaatst toch geen advertenties? Maar deze advertentie sprak gelukkig ook veel mensen aan.' Het bedrijf 'groeide' naar zo'n honderd uitvaarten per jaar. Dat vergde ook assistentie in het bedrijf. In die tijd kwam Ingrid bij haar werken.

Verhuizing
In 2007 verhuisde het bedrijf naar de Horst in Druten: een fraai aan de Waalbandijk gelegen pand met kantoorruimte en garage voor de nieuwe 'overbrengauto' waarmee overledenen vanuit huis naar bijvoorbeeld een mortuarium gebracht worden. Daarbij assisteerde haar huidige man Jos de Waal haar voornamelijk 's avonds en 's nachts. Een aantal jaar geleden werd een pand aan de Van Heemstraweg in Afferden betrokken.

Vertrouwen
Mieke is vooral trots op het opgebouwde vertrouwen. Dat naasten bijvoorbeeld tegen haar zeiden: Mieke, hier is de kast van onze overleden moeder, zoek jij maar mooie kleren en sieraden uit waarmee je haar gaat opbaren.

Ze gaat nu genieten van de vrije tijd. Zoals zoveel pensionado's (nog) meer genieten van de vele hobby's die ze heeft, zoals gymmen, zwemmen, fietsen, kamperen en lekker bezig zijn met bloemen.