(Ver)trek

De gemeenteraadsverkiezingen zijn volgend jaar maart, en als ik de Beuningse D66 wethouder Hans Driessen was, zou ik al voorzichtig m'n spulletjes gaan pakken. Hans keert namelijk niet meer terug.

Zijn opvolger? PvdA'er Sijmen Versluijs, die in de jaren '80 een roemloze aftocht uit de politiek beleefde, maar zich nu glansrijk lijkt te gaan revancheren.

Versluijs kan in elk geval rekenen op tig voorkeursstemmen uit Winssen.
De PvdA maakt namelijk handig gebruik van de koude oorlog tussen coalitiepartners Beuningen Nu & Morgen en D66 over woningbouw in Winssen.

De partijen stonden lijnrecht tegenover elkaar in het debat, waar de PvdA de kant koos van BN&M. En niet voor het eerst, ook in de kwestie Van Cranenbroek vinden de partijen elkaar.

Overigens maakte D66 het ze wel érg makkelijk door een volstrekt wereldvreemd betoog te houden dat er concreet op neer kwam dat ze na 30 jaar stilstand qua woningbouw vrezen voor leegstand als er nu wel flink wat huizen bijkomen. Dat deze partij weinig actieve achterban heeft in Winssen moge duidelijk zijn.

Sijmen Versluijs heeft dat wel en BN&M liet verrassend genoeg de regie van het debat volledig aan hem over. Dat liet de oude rot zich geen twee keer zeggen.

Hij vuurde eerst een pittige motie richting wethouder De Klein af omtrent meer en snellere woningbouw in Winssen. En nadat de wethouder toezeggingen had gedaan, liet Versluijs fijntjes weten 'zo vriendelijk' te zijn die motie nog niet in stemming te brengen. Kortom, Sijmen gaf z'n visitekaartje af en 't zat vast aan een baksteen.

Maar wat hebben al die woning-wensende-Winssenaren hier aan? Helemaal niets. Alleen Hans Driessen weet nu dat hij al zo zoetjes aan wat sollicitatiebrieven kan gaan versturen. Na de verkiezingen vinden BN&M en PvdA elkaar in een nieuwe coalitie en neemt Sijmen Versluijs zijn functie over.

Zoals iedere goede politicus betaamt, hongert Sijmen niet naar macht. Maar hij heeft wel trek.

Dhr. E. van Wijk