Scheidsrechter Johan Buurman straalt duidelijk plezier uit.
Scheidsrechter Johan Buurman straalt duidelijk plezier uit. Foto: Maarten Omvlee

Buuf geniet van zijn rol als scheidsrechter

BENEDEN-LEEUWEN - Voor de Maas en Waalse voetballers is het seizoen over en uit. Voor de 53-jarige scheidsrechter Johan Buurman, beter bekend als Buuf, duurde het enkele weken langer. Hij gaat helemaal op in zijn passie. De scheids uit Beneden-Leeuwen geniet van zijn rol en straalt, in en buiten het veld, plezier uit.

Door Anton Janssen

Buuf was afgelopen weekend druk met voetbal. Zaterdag speelde hij met het team van de scheidsrechtersorganisatie COVS Nijmegen een toernooi in Voorst. Zondag stond hij als assistent-scheidsrechter langs de lijn bij een finale in de nacompetitie tussen Terwolde en FC 't Centrum uit Enschede. Na het spelen van de landelijke finale van het COVS-toernooi op Woudestein in Schiedam breekt ook voor hem de zomerpauze aan.
Hij werd, zoals meer collega's, via het jeugdvoetbal scheidsrechter. Na een periode als jeugdcoördinator bij Leones ging hij op advies van Martin Brown uit Druten bij de KNVB fluiten. Nu, zes jaar later, beleeft hij nog evenveel plezier. Johan benadrukt: 'Er wordt veel van een scheidsrechter gevraagd. Donderdag werk ik bij met de COVS-groep aan de conditie, op zondag fluit ik, en na het weekend ben ik op de sportschool. We moeten regelmatig conditietesten afleggen. Dat is ook wel nodig, want gemiddeld ren ik tijdens een wedstrijd negen à tien kilometer.'

Buuf over zijn sportieve verleden: 'Ik was geen talent. Bij Leones werd ik twee keer in het eerste opgesteld: de eerste keer kwam de tegenstander niet opdagen, de tweede keer werd de wedstrijd na vijf minuten wegens onweer beëindigd. Mijn actieve voetbalcarrière duurde door rugproblemen (te) kort. Als scheidsrechter ben ik helemaal op mijn plek en leid ik, na promotie na het seizoen 2015/2016, wedstrijden in de tweede en derde klasse. Het voorbije seizoen begon ik met de wedstrijd tussen Beuningse Boys en DIO'30 (uitslag 1-0), een leuke derby met veel publiek. Ik floot vaker streekduels, zoals in de tweede klasse tussen Concordia Wehl en FC Winterswijk, twee concurrenten van Leones', herinnert hij zich.

Open houding
De Leeuwense scheidsrechter toont in het veld een open houding: 'Ik zie het als managen van een wedstrijd, zoals de voetbalbond graag ziet. Dat gaat me goed af. Ik heb er geen moeite mee in het veld spelers uitleg te geven. Die open houding en mijn wijze van communiceren zijn sterke punten.' De komende jaren hoopt hij zich op het huidige niveau te handhaven. Nog eens promoveren wordt moeilijk: 'De leeftijd werkt niet mee en binnen het voetbal komt steeds meer concurrentie, vooral van jonge scheidsrechters. Wanneer ik bij de top 20 van deze groep blijf, en mooie wedstrijden kan blijven leiden, ben ik dik tevreden.'

Plezier
Buuf heeft in het Maas en Waalse voetbal veel bekenden. De als trainer gepokt en gemazelde dorpsgenoot Jeroen van Kampen is één van zijn vrienden, ook na een meningsverschil tijdens een wedstrijd van AAC. Toen stond het kameraadschap even op een laag pitje. 'Het kwam snel weer goed. Het past bij mijn instelling voetballers te laten spelen en zelf plezier uit te stralen', besluit hij.