Geen bijsturing veiligheidsbeleid Druten

Door Piet Zeeuwen

DRUTEN - Recente misdrijfcijfers van de politie Tweestromenland geven voor wat het Drutense college van b&w betreft geen aanleiding tot (tussentijdse) bijsturing van het gemeentelijk veiligheidsbeleid. Uit de rapportage van de afgelopen drie jaar concludeert burgemeester Lucien van Riswijk (portefeuillehouder veiligheid) dat er een vrij constant beeld te zien is.

In Druten is net zoals landelijk het aantal geweldsmisdrijven teruggelopen. Het aantal is teruggelopen van 52 in 2015 naar 44 in 2016. Het aantal woninginbraken in Druten steeg over dezelfde periode van 32 naar 43. De inbraken in boxen, schuren, garages of tuinhuisjes bleven in 2015 en 2016 gelijk: 29. In 2016 zijn één overval en twee straatroven gepleegd.
Voor wat betreft overlast van jeugd meldt de Tweestromen-monitor het aantal "incidenten". Het politiesysteem maakt niet duidelijk hoeveel meldingen van overlast nou echt afkomstig zijn van inwoners van Druten. Hoe dan ook het aantal incidenten liep op van 90 (in 2015) naar 103 (in 2016). Het aantal fietsen- autodiefstallen in Druten is sterk gedaald: in 2015 werden nog 62 fietsen en 15 auto's gestolen. In 2016 zakte dat aantal naar respectievelijk 50 en 4.
Vechtpartij
Afgelopen weekend vond er een vechtpartij plaats tussen tientallen mensen in de straat Nijenkamp. Tijdens de vechtpartij zondagavond is onder andere een auto in brand gestoken. Ook zijn er arrestaties verricht. De politie doet op dit moment onderzoek naar het incident. In een reactie laat de gemeente weten, dat dit incident op zichzelf staat en de gemeente geen aanleiding ziet tot bijsturing van het gemeentelijk veiligheidsbeleid.