Het bestuur van De Hommels in het buitengebied van Beuningen, waar de meeste leden van de buurtvereniging wonen.
Het bestuur van De Hommels in het buitengebied van Beuningen, waar de meeste leden van de buurtvereniging wonen. Foto: Ger Loeffen

Halve eeuw buurtvereniging De Hommels

BEUNINGEN - Duimendikke rapporten zijn er over geschreven: sociale cohesie, burgerparticipatie, kleefkracht, nabuurschap. Een groot deel daarvan belandt in het 'ronde' archief of ligt ergens in een bureaula. Bij buurtvereniging De Hommels in Beuningen wordt geen rapport of beleidsplan geschreven. 'Niet lullen maar poetsen', zou in het vaandel kunnen staan. Richt een buurtvereniging op, organiseer themafeesten, laat mensen elkaar ontmoeten, ken uw buurman en wees goed voor elkaar. En dat doen ze bij De Hommels al 50 jaar.

Door Ger Loeffen

Op 9, 10 en 11 juni vieren ze dat in een grote tent bij buurtgenoten Patrick en Cyntia van der Mark aan… juist, De Hommelstraat in Beuningen.

Buitengebied
Voorzitter Mart van Haalen is vanaf zijn kindertijd al lid. Hij weet niet beter dan dat hij lid is geweest. 'Onze buurtvereniging bestrijkt het groot buitengebied aan de noordkant van Beuningen. Vanaf de Distelakkerstraat, die de grens met Weurt vormt, tot aan de dorpsgrens met Ewijk. Het is ook nog eens vrij dun bevolkt, waardoor je elkaar niet zo vaak ziet als in een normale woonwijk. Dus als je elkaar wilt zien en spreken moet je iets organiseren. Daarom is het op onze bijeenkomsten en feestjes altijd gezellig druk en valt er veel te vertellen', aldus Mart.

Vergrijst
Bestuurslid Marian van Wezel vult aan: 'Vroeger werden er veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. Maar onze buurt vergrijst ook; er komen geen jonge stellen wonen met kleine kinderen. De themafeesten waren altijd een groot succes. Met het pyjamafeest kwam echt iedereen in pyjama. Ook de fietstochten waren een groot succes.'

Het zevenkoppig bestuur van de ruim 100 leden tellende vereniging is dan ook naar andere activiteiten gaan zoeken. Zo wordt er nu een jeu des boules-avond gehouden, en voor de beachvolleybal-avond werd de vloer van zaal De Vrijboom bedekt met een flinke laag zand. Een groot succes. 'Maar de echte knaller was het 'Kolkfeest' aan de dijk', aldus Van Wezel.

Opgeven
Het feestweekend van De Hommels is niet alleen bedoeld voor leden, maar vooral ook voor oud-leden van de buurtvereniging. Opgeven voor het feestweekend kan per mail, via hommels50@hotmail.com.